Кучета вместо PCR тестове

  • 25.09.2020
  • 01:36 мин.


Овчарката ЕТ отлично се справя на новото си работно място - на международното летище в Хелзинки. Целта е тя да открие пътниците, носители на коронавирус, вместо да се използва традиционният тест.

Анет Каре, треньор на кучета:
"Преди това ET беше куче за откриване на рак, търсеше тумори. Когато удари коронавирусът, ние насочихме вниманието си към него".

Този алтернативен метод на тестване за коронавирус ще продължи 4 месеца.

Сузана Паавилайнен, изпълнителен директор на "Мъдър нос" :
"За теста пътникът идва в това пространство. С тампон избърсва кожата си. Пробата се съхранява в чаша, която я местим в друго помещение с контролни проби. След това се пита кучето какво открива от пробите".

Лабораторни изследвания показват, че кучетата могат да откриват Ковид-19 дни преди пациентът да прояви клинични симптоми.

Хелд Ниуро, треньор на кучета:
"Добро куче за тази работа има нужда от добър нос. Породата на кучето  няма значение, ако работата му харесва. Това не е някаква сложна наука! Лесно е, защото кучетата използват носа си навсякъде и по всяко време".

Изследователи в няколко страни - Австралия, Франция, Германия и Съединените щати, също изучават кучетата като детектори на коронавирус. Обединените арабски емирства също въведоха подобен тест. Но финландският опит е сред най-значимите засега.

Видео: Асошиейтед прес.Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg