Топола на 300 години приюти в ствола си библиотека с книги на Иван Вазов

  • 31.07.2020
  • 03:12 мин.


Една от природните забележителностти на Сопот – топола на 300 години се превърна в „градска библиотека“. Идеята се ражда спонантано в разговор между кмета Деян Дойнов и местни интелектуалци, сред които и местния учител Никола Василев. Преди 40 години тя е била с височина 40 метра. Тя е черна топола. Посадена през 1848/49 година от Нисто Капанов, местен гайтанджия, който изградил чешма и до нея посадил тополота. Тя обича много вода и това е основната причина да стигне до тези размери и до толкова години, подчерта пред  БТА кметът Дойнов. Станала свидетел на славната история на Сопот, около нея се снимат част от кадрите на филма „Под игото“, превърнала се през годините в един отсимволите на града, добавя той.

Стволът е  консервиран и в него са направени рафтове за книги, повечето от които са творби в родения в Сопот Иван Вазов. Наблизо има старинна чешма с изворна вода и пейка, на която уморения пътник може да поседне, да се освежи и да почете нещо от Патриарха на българската литература.

Според бъвшия учител в местното училища „Иван Вазов“ идеята тополата да се запази поне още 70 години, както и да се провокират младите да посегнат към книгите и да започнат да четат.  Василев очаква тя отново да се превърне в атракция както за жителите, така и за гостите на Сопот.  На пет метра от вековното дърво сопотненци са посадили нова топола, като се надяват и тя да достигне годините и славата на старата.

Видео: Дима Шопова. Монтаж: Валя Ковачева.Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg