Моделист показва голямата история в умален мащабВсе повече стават фестивалите, симпозиумите и изложенията за моделисти както у нас, така и по света, коментира в интервю за БТА моделистът Стефан Стефанов, който от десетилетия разказва голямата история в умален мащаб. Една от изложбите, в които се включва, е подредена в залите на Музей "Възраждане и Учредително събрание", а темата е авиацията в Първата световна война.

Сред едни от най-любопитните показани експонати са наблюдателният балон "Солун". Друга интересна военна сцена показва как българските части са направили брезентови танкове, поставени върху каруци, по които се учат да стрелят картечарите и артилеристите. В експозицията може да се види пресъздадено и военно-полево летище от периода 1942-1943 година, със складове, зенитна защита, работилница за ремонт на самолетите, място за гориво, пожарна команда, щабна кола и свръзки. Този макет е съставен от над 150 човешки фигури, 15 камиона и оръдия и четири самолета. На базата на снимки и исторически документи от Балканската война моделистът е пресъздал и как войниците тогава са преодолявали теренни заграждения и препятствия чрез т.нар. Овчарски скок. Стефан Стафанов е надправил и диорама, пресъздаваща залавянето на Левски в Къкринското ханче. Изключително любопитен факт е, че в модела е включена и върба на повече от 250 години - исторически свидетел на събитието, която съществува до ден-днешен в двора на ханчето.

Изработката на историческите модели в различен мащаб, вариращ от 1:48 до 1:700, изисква знание, информация от историята, търпение и увереност, че предаваш паметта на поколенията, посочи още Стефан Стефанов. Според него моделизмът е страст, за която няма възраст.

Репортер - Марина Петрова
Оператор - Даниел Йорданов
Монтаж - Валя Ковачева

 

 Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg