Пожаро-тактическо учение за действия при критични ситуации проведоха в КърджалиШест ведомства взеха участие в пожаро-тактическо учение за действия при критични ситуации в обект "Водно огледало" в Кърджали. Сценарият на отреагираната ситуация включваше увеличен приток към река Арда, заради паднали обилни валежи в общините Ардино и Кърджали, което довежда до драстично покачване на нивото на реката в района на стопанисвания от община Кърджали обект "Водно огледало".

"Обстановката налага отваряне на 4 преливника, плюс работещ ВЕЦ на максимални мощности. Само от Язовир "Кърджали" към "Водно огледало" се стичат над 1000 кубически метра в секунда при една такава ситуация. В резултат на това се повишава рязко нивото на "Водното огледало". При опит по наши сценарии да се включат шлюзовете, което е нормално при една такава ситуация - да се отварят поетапно шлюзовете, възниква късо съединение в електрическата инсталацията на обслужващата сграда, в резултат на което автоматичното отваряне не може да се осъществи. Поради прогаряне на основни кабелни линии не може да се включи и резервното захранване. При така създадената ситуация нивото рязко се покачва. Допълнително сме усложнили ситуацията с компрометирана дига, вследствие на човешка намеса, на около 300 метра от шлюзовете, в резултат на което имаме заливане на част от промишлената зона на площ около 10 хиляди квадратни метра на дълбочина от 2 метра", обясни подробностите от сценария на учението комисар Сергей Заимов, директор на РДПБЗН-Кърджали.

Това налага ръчно повдигане на шлюзовете. Междувременно, според сценария, бива подаден сигнал за паднали във водите на "Водното огледало" двама жители на града, единият от които бива спасен и изваден, а за тялото на другия се налага намесата на водолази.

Акциите бяха ръководени от оперативен щаб, начело с комисар Сергей Заимов, който уточни, че през годините службите вече са се сблъсквали в реална обстановка с част от поставените днес ситуации в обекта, дълъг 3 километра и широк 160 метра.

Идеята на днешното учение бе за пореден път да бъдат сработени силите на единната спасителна система и проверено нивото на координация и взаимодействие.

"Целите, които си поставяме, на първо място да проверим готовността на ръководството на Регионалната дирекция за справяне точно с такива критични ситуации, най-вече като оценка и правилни решения", посочи още комисар Заимов.

В учението се включиха общо 50 служители на Регионалната дирекция на пожарната в Кърджали и в Пловдив, на Областна дирекция на МВР в Кърджали, Зоналното жандармерийско управление, Центъра за спешна медицинска помощ и община Кърджали.

Репортер и оператор - Валентина Стоева

Монтаж - Валя Ковачева

 

 Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg