Благоевградската опера открива 50-ия си творчески сезон с концерт, посветен на Астор ПиацолаКамерна опера - Благоевград открива 50-ия си творчески сезон с концерт, посветен на стогодишнината от рождението на Астор Пиацола. Тази вечер от 19 часа за музикантите и любителите на класическата музика е "Време за танго".

За концерта, с който Камерна опера потегля в своя половинвековен юбилей, са поканени две имена от световната класическа сцена, разказа за БТА директорът на културната институция Лина Ангелова. Диригент на концерта "Време за танго" ще бъде испанският пианист, композитор и диригент Мелани Месте. Местре успешно съчетава ролята на пианист и диригент, като работи с повече от четиридесет от водещите световни оркестри. С него на сцената в Благоевград ще свири като гост солист-цигулар Хосе Адолфо Алехо, който е един от най-активните мексикански солисти по целия свят и солист на най-престижния оркестър в Мексико - OFUNAM.

Оркестърът на Камерна опера - Благоевград подготвя от месеци концерта, с който започва юбилейния си сезон, разкри за БТА Лина Ангелова. "В музикалния свят е прието да се честват годишнините на големите имена, а Астор Пиацола е човекът, който превръща тангото в сериозен жанр, от улицата го въвежда в концертните зали и тази година всички големи оркестри, културни институти, го честват и изпълняват неговите произведения", допълни директорът на Камерна опера - Благоевград.

Концертът "Време за танго" е тази вечер от 19 часа в благоевградската зала "Яворов". На него, освен музика на Пиацола, ще звучи и пламенното "Виолинтанго Концерто" от Мелани Метре, което ще бъде представено за първи път пред българска публика в неговата цялост. За откриване на юбилейния сезон на благоевградската опера са поканени и студенти и преподаватели от специалност "Съвременна хореография" на Югозападния университет, които ще допълнят атмосферата на вечерта, посветена на тангото.

Репортер и оператор - Десислава Велкова

Монтаж - Валя КовачеваТова съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg