Албанското правителство обяви извънредно положение в района на Дуръс и ТиранаПравителството на Албания обяви днес извънредно положение в районите на Дуръс и Тирана, областите, които най-силно бяха засегнати от разрушителното земетресение. Днес в страната е ден на траур, а знамената в институциите са спуснати наполовина.Това е най-силното земетресение в Албания за последните 40 години. Броят на жертвите постоянно расте. Засега се съобщава за 29 загинали, над 40 души са извадени от руините, а над 650 са ранени.
На днешното извънредно заседание на правителството албанският премиер Еди Рама благодари на страните от региона, Европа и света, които изпратиха помощ след катастрофалното земетресение, както и на всички онези, които изразиха съчувствие към албанския народ.
Българският премиер Бойко Борисов изрази съболезнования за жертвите на земетресението в Албания и съобщи, че правителството отпуска хуманитарна помощ в размер на 200 000 лева. Това е голяма трагедия, не бива да ги оставаме сами, изтъкна премиерът Борисов и информира, че страната ни има готовност при нужда веднага да изпрати екипи, които да помогнат при разчистването на развалините и пожарна техника. МВР е подготвило над 1000 палатки, има и пакети за първа необходимост.
Кадри - Albanian Telegraphic Agency (ATA)

 


Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg