За разделението в американското общество и за неуспешния импийчмънт - коментар на Васил СотировДемократите в САЩ залагаха на това, че обществените настроения ще накарат някои републиканци да се обърнат срещу своя президент, за да мине процедурата по импийчмънт в Сената, но това не стана, каза в интервю за БТА журналистът Васил Сотиров. Те имаха зад гърба си примера отпреди 45 години с процедурата по импийчмънт срещу Ричард Никсън. Но за разлика от тогава, когато доказателственият материал бе налице и стана ясно, че няма начин Никсън да бъде оправдан в Сената, случаят с Тръмп е доста по-различен.
Президентът бе обвинен, че е оказал натиск върху Украйна да започне разследване срещу сина на неговия вътрешнополитически съперник Джо Байдън. Нямаше обаче преки и неопровержими доказателства, че Тръмп е лично замесен в украинското дело, върху което се гради обвинението, добави Сотиров.
Засега резултатът от процедурата по импийчмънт срещу Тръмп е в полза на републиканците, но с наближаването на президентските и парламентарните избори през есента тепърва ще излизат още доказателства по украинската тема и везните могат да се наклонят в полза на демократите. Американското общество е поляризирано и при всички положения предстои много тежка и изпълнена с много сблъсъци предизборна кампания, каза в заключение Сотиров.

/Интервю на Любомир Мартинов/ Монтаж - Емил Граничаров.Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg