Второто “Биенале на илюстрацията” представя 400 творби на 194 художници

  • 20.11.2020
  • 03:55 мин.


Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване: +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

 Второто издание на “Биенале на илюстрацията” представя близо 400 творби на 194 художници, създадени през последните две години. Селекцията е направена сред над 600 работи на 231 художници. "Въпреки липсата на финансиране и несигурността, с която ни се налага да живеем, имаме огромно желание това събитие да се случи и отново да онагледи креативността и майсторството на българските илюстратори, независимо от тяхната възраст и опит, професионалната им сфера, техника и стил", разказва организаторът Милена Радева.

 Награди в трите категории тази година получават петима автори. Това са Елена Панайотова в раздел “Нереализирани творби”, и грамота – за Лало Николов. В “Реализирани творби” лауреатът е Елена Жаблянова, а грамотата – за Лиляна Дворянова. За дългогодишната си работа в света на българската илюстрация приз за цялостно творчество се дава на Петър Станимиров. Отличените и номинираните произведения са подредени в изложба, която продължава до 17 януари в зала "Триъгълна кула на Сердика" към Регионалния исторически музей на София.

 Пред БТА Радева разказа, че това издание се радва на огромен интерес, като в него участват двойно повече творци с два пъти повече творби в сравнение с 2018 г. Расте обаче броят на нереализираните творби. През 2020 г. те са над 300 от общо 400, докато преди две години съотношението е било 50 на 50 процента. "Случва се част от тях да бъдат реализирани след като са участвали на биеналето, което е и една от нашите основни цели“, допълва Радева. "Като цяло, фокусът на музея е в тази зала да се представят съвременни български автори, коментира Христина Грозданова, главен уредник в Регионалния исторически музей на София. Много е хубаво, че голяма част от представените в биеналето млади автори вече имат издадени книги, а тук се изявяват редом с най-утвърдени имена в илюстрацията“. 

Репортер – Даниел Димитров
Оператор – Красимир Михайлов
Монтаж – Емил Граничаров

 Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg