БТА подкрепя 60-ото издание на музикалния фестивал "Мартенски музикални дни"БТА подкрепя 60-ото издание на музикалния фестивал "Мартенски музикални дни". Това става по силата на договор за партньорство между Община Русе и БТА за насърчаване развитието и популяризирането на международния фестивал. Подписи под документа днес сложиха генералният директор на БТА Кирил Вълчев и кметът на Русе Пенчо Милков.

Фестивалът ще бъде открит на 17 септември в Доходното здание с концерт на Русенската филхармония, под диригентството на Емил Табаков. Септември става март, отбеляза Кирил Вълчев. "Днес БТА и община Русе даваме пример как и в най-обърканото време, и при най-тежки болести за телата, ние трябва да даваме лекарство за душите си. Русе прави това вече 60 години", допълни той.

Юбилейното издание ще е на дебютите, каза директорът на фестивала Ива Чавдарова. Тя подчерта, че програмата е особено интересна със своята пъстрота и силна художествена цялост. Публиката ще се срещне с млади музиканти, които идват от големите международни конкурси. Още в откриващия концерт ще дебютира виолончелистът Орелиен Паскал, лауреат на конкурса "Кралица Елизабет". Друг млад изпълнител е пианистът Сергей Репкин, който тази година печели втора награда на същия конкурс. Едно от откритията на фестивала е саксофонен квартет SIGNUM, с пианиста Кай Шумахер, който преминава границата между класическата и популярната музика. Държавната опера в Русе ще представи на 20 септември премиерата на операта "Мефистофел". Диригент е Сунай Муратов, а режисьор е Жан-Франсоа Д'Oндт. Очакваме с нетърпение и срещата си с големия български цигулар Светлин Русев, каза Чавдарова.

Фестивалът ще бъде закрит на 3 октомври със световната премиера на концерта за цигулка на Емил Табаков. В рамките на изданието ще бъдат представени и четири художествени изложби.

В последния ден на фестивала, на 3 октомври, БТА ще открие национален пресклуб в Русе, съобщи Кирил Вълчев. Ще се помещава в едно от емблематичните здания в града, при часовника, където се събират русенци, допълни той.

Кирил Вълчев подари на кмета на Русе Пенчо Милков архив с публикации на БТА за "Мартенски музикални дни" от 1978 г. "Русе е северната столица на България, духовен център. Българската култура и духовност са тези, които могат да ни дадат здрава опорна точка в обърканите времена", каза Милков. Той благодари за сътрудничеството и протегнатата ръка на националната агенция.

Оператор - Красимир Михайлов

Монтаж- Даниел ИвановТова съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg