Младеж със синдром на Даун показва свои картини в ПерникМладеж със синдром на Даун показва свои картини в Перник. Михаил Михайлов е на 27 г., възпитаник е на школата по приложно изкуство, ръководена от директора на Обединения детски комплекс Татяна Китанова. Експозицията е под надслов "Генезисът на един творец" и проследява развитието на младежа от 1999 г., когато прави първите си стъпки в школата, досега.

Михаил е уникален творец, твърди Китанова. Според нея той има собствен, неподражаем стил, създаден в продължение на повече от 15-годишно обучение. По думите й  младежът носи инстинктивно в себе си съвършена композиция и художествени деформации, които художниците учат в специални учебни заведения. Михаил рисува директно върху платното, без да използва гума, ретуш. Той подписва всяка от картините си от най-ранна детска възраст досега като "Мишо".

Това, което хората с увреждания нямат като изказ в речта си, във визията си, го правят върху платното, защото то е техният изповедник и му имат 100 процента доверие, сподели Китанова.

Изложбата е съвместна с настоящия ментор на Михаил - художникът Китан Китанов, и може да бъде видяна в Обединения детски комплекс в Перник.

Репортер и оператор - Елка Робева

Монтаж - Кристиян Пандев

 

 Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg