Първа соларна лаборатория в професионална гимназия в ПерникСоларна  лаборатория бе открита днес в ПГЕМП "Христо Ботев" в Перник. Тя дава възможност учениците да произвеждат топлинна енергия по три начина, като и трите са свързани със слънчевата светлина, заяви Балин Балинов - координатор на кампанията "Енергийни решения" на "Грийнпийс" - България.

Лабораторията ще е достъпна за всички ученици от специалност "Топлотехника" на гимназията. В нея те ще се обучават на производство на топла вода и сградно отопление. Отвън са инсталирани панели, които произвеждат електричество, а плосък термоколектор за топла вода е монтиран вътре. В специален съд се акумулира произведената през деня топлина, който може да се отдава през нощта. Предстои да бъде поставен и тръбен колектор, но това ще се случи с участието на учениците. Лабораторията разполага и с технология, разработена и патентована в България. Тя включва възможност само от соларни панели, които се ползват за електричество, да се произвежда и топла вода.

Соларната лаборатория е изградена по инициатива на "Грийнпийс" - България и е дарена на гимназията от организацията. Целта е да се разшири редовната учебна програма със съвременни и екологични технологии. От "Грийнпийс" се обявиха за разширяване на сътрудничеството в сферата на образованието. Технологиите за производство на енергия от ВЕИ съществуват, но е необходимо да подготвим хора за тях, заяви Балинов.

Репортер и оператор - Елка Робева

Монтаж - Валя КовачеваТова съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg