Регионалната библиотека във Велико Търново празнува 40 години отдел „Изкуство”

  • 19.11.2020
  • 03:13 мин.


Картини и скулптори  на утвърдени български художници от своя фонд представя Регионалната библиотека „П.Р.Славейков” във Велико Търново.  В Изложбените зали „Рафаел Михайлов” са представени 30 творби от фонда на специализирания отдел „Изкуство”, като с експозицията се отбелязват 40 години от създаването му, посочи за БТА доц. Калина Иванова, директор на библиотеката.  Изложбата включва скулптура, акварел, графика и живопис на проф. Иван Бочев, доц. Иван Маринов, Георги Райчев, Петър Лазаров, Каезим Исимов, Сашо Филев, Красимир Добрев-Доктора, Тошко Дончев, Златка Дъбова, Стефка Ралевска, Лалю Минков, Ангел Янков, Румен Игликов. Включени са скулптури на доц. Чавдар Велчев, Стефан Комитов и  Руси Русев. Творбите за експозицията са подбрани от куратора Станимир Борисов и са част от фонда на библиотеката.  Идеята за създаването на този отдел възниква през миналия век, когато директор на  библиотеката е Васил Гладилов. Тогава започва да се създава  колекцията, но като самостоятелен отдел се оформя през 80-те години на XX век. През годините фондът на отдела нараства  до 32 хиляди библиотечни единици - книги, албуми, ноти, графики, репродукции, грамофонни плочи и аудиозаписи, с който обслужва  читатели със специализирани интереси, преподаватели, студенти и докторанти  от факултета по изкуства при ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“, учители и ученици от  профилираните паралелки по изкуства и музика. През последните години чрез целеви средства от Министерството на културата фондовете на библиотеката са обновени и актуализирани, посочи доц. Иванова и изрази надежда в скоро време библиотеката да разполага с  по-голямо пространство, в което богата колекция от нейния фонд да бъде представена подобаващо. Изложбата ще бъде открита за индивидуални посетители до 4 декември.

Видео:  Марина Петрова /Даниел Йорданов. Монтаж: Валя Ковачева.Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg