Пресклуб на БТА бе открит и в БургасНационален пресклуб на БТА бе открит днес, Никулден, в Бургас - в деня, в който градът чества и своя празник. Пресклубът бе осветен от Агатополския епископ Йеротей, викарий на Сливенския митрополит Йоаникий и игумен на Поморийския манастир "Свети Великомъченик Георги Победоносец", архиерейския наместник на Бургаската духовна околия протойерей Севастиян Йорданов и отец Петър. Най-новият пресклуб на информационната агенция бе официално открит от генералния директор на БТА Кирил Вълчев, областния управител на Бургас проф. Мария Нейкова и кмета на община Бургас Димитър Николов. Сред официалните гости бяха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Нина Стоименова, директорът на Областната дирекция на МВР-Бургас комисар Калоян Калоянов, представители на бизнеса, науката, културата, други институции, журналисти.

Новият пресклуб се помещава в досегашния офис на БТА в центъра на града, на ул. "Митрополит Симеон" 14. Сградата е част от уникалния архитектурен ансамбъл, който дава характерния облик на стария Бургас. Тя е една от най-старите, запазила духа на отминалото столетие. Емблематичната къща е построена през далечната 1911 г. от известния гръцки търговец Лаханя и се намира в непосредствена близост до община Бургас и на областната управа.

"Днес, точно на празника на Бургас, отбелязваме една малка победа за БТА с отварянето на този офис. Знаем, че името на Свети Николай от гръцки означава "побеждаващ народа". В житието на Свети Николай има поне три неща, които ни дават отговор на въпроса какво е истинска победа. Първо е онази история за първия Вселенски събор, когато той е успял да събере най-различните мнения в разбирателство. Първата голяма победа е да живеем в разбирателство и точно тази година се оказа особено знакова за това колко е трудно да постигаш разбирателства. В житието на Свети Николай се разказва как след като родителите му починали, той, без никой да разбере, раздал цялото си богатство и се казва още, че "радостта да даваш, без никой да знае за това и без да очакваш нищо, е най-голямата радост". В дните на епидемия разбрахме много добре какво е втората победа. Втората победа е духът ти да побеждава над материалното. И най-сетне житието завършва с това, че след като си е отишъл всички разказвали как той помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината. Третата победа това е истината. Всъщност истината, ценностите и разбирането на другия са същината и на мисията на БТА. И днес ние правим малка победа в Бургас, защото това е двайсетият ни национален пресклуб, 17-и поред в областен град", каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев на церемонията при откриването на пресклуба в Бургас.

Областният управител на Бургаска област проф. Мария Нейкова заяви, че е щастлива, че в днешния най-голям бургаски ден и най-големия християнски празник присъства на откриването на най-новия Национален пресклуб на БТА. "Пожелавам на всички, които ще работят в Пресклуба в Бургас, здраве, запазете своята добронамереност, почтеност, коректност в отношенията си към институциите. Пожелавам тук да има само добри новини", добави проф. Нейкова и подари на генералния директор на БТА икона на Св. Св. Кирил и Методий.

Кметът на Бургас Димитър Николов подчерта, че за Бургас е чест и привилегия да има прекрасен офис на БТА, и то на едно толкова символно за града място, в непосредствена близост между две големи християнски църкви. Убеден съм, че новият пресклуб ще бъде важен символ и носител на информация за нашия регион. Да се надяваме, че тя ще бъде повече добра и положителна, за успехите на града и гражданите му, заяви Николов.

Оператор - Красимир Михайлов

Монтаж - Теодора Хиндалова-Стоянова

 Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg