Интервю с доц. Йоргос Христидис за турската военна операция в Северна СирияВъпрос: Турция започна военна операция в Северна Сирия срещу кюрдските бойци. За повече подробности по темата се свързахме с доц. Йоргос Христидис, политолог от  Македонския университет в Солун. Защо САЩ позволиха на Турция да започнат военна офанзива срещу американските съюзници, кюрдите в Сирия?
Йоргос Христидис: Това беше лично решение, взето от президента Доналд Тръмп. Той има много особен стил - действа като бизнесмен, без да вземе предвид много сложната ситуация и отношения, и в разрез с американската външна политика в региона. Така че беше горе-долу лично решение на Тръмп.
Въпрос: Да очакваме ли това нахлуване да бъде по-различно от предишни операции на турските въоръжени сили в Сирия?
Йоргос Христидис: Съдейки по изявленията на турски официални лица, целта е да бъдат отблъснати въоръжени кюрдски групировки от граничната зона, която е голяма, от източния бряг на Ефрат чак до границата с Ирак, и всичко това в дълбочина от 25 километра. Да, мисля, че е различна операция с оглед на целите и степента на военна намеса. Има 65 000 турски военни на терен, това е голяма операция, така че е много различна. Турция вероятно има дългосрочни намерения, вероятно ще остане там. Чуваме, че иска да премести там част от сирийските бежанци, иска да създаде буфер между кюрдите от двете страни на границата. Турция има проблем с кюрдите и той ще се влоши със сигурност.
Въпрос: Каква е крайната цел на Турция в Сирия - да остане задълго там и да раздели турските кюрди от сирийските кюрди?
Йоргос Христидис: Не мисля, че Турция ще си тръгне от зоната. Турция иска да неутрализира кюрдските военни елементи, които смята за съюзници на ПКК. Не само това, тя иска там да бъдат населени приятелски настроени към нея хора. Което значи, че трябва да прогони кюрдите. Това е огромно начинание и ще срещне много проблеми. Със сигурност ще влоши и без това проблемните отношения с кюрдите навсякъде. Да не говорим за другите последици. Отправят се призиви от различни места и за налагане на санкции. От дипломатическа гледна точка това е много спорен ход. Не мисля, че Турция има подкрепа от която и да било западна страна. Последиците от турските действия са причина за силно безпокойство. Бежанският натиск върху Европа може да се засили. Много сирийци може да бъдат принудени да напуснат Турция от страх да не бъдат върнати у дома. Негативни последици може да има и в сферата на сигурността. Какво ще стане с всички тези членове на ИДИЛ, държани в плен от кюрдите? Ще бъдат пуснати на свобода или ще избягат, къде ще отидат? Има толкова много въпроси. Все още сме на ранен етап, но ходът на Турция е изключително спорен. /Интервю на Любомир Мартинов/


Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg