Интервю с Мирослав Вичев, главен изпълнителен директор на БОРИКА АД и носител на отличието "Мениджър 2021"БТА представя поредица от интервюта с финалистите в конкурса "Мениджър на годината 2021".

В качествата на добрия мениджър най-съществено място заема способността за намиране на верния екип, усета за това да се създаде вярната цел и да се мотивират хората да постигнат поставените цели. Много важно е да се създаде и вярната организация. Това каза във видео интервю за БТА Мирослав Вичев - главен изпълнителен директор на платежния и картов оператор БОРИКА, който е носител на тазгодишната награда "Мениджър 2021" в едноименния конкурс на списание "Мениджър". Той бе един от десетимата финалисти в конкурса за постижения в областта на висшия мениджмънт в България. Има доста неща, свързани с методиката на управление, с верни подходи - финансови и бизнес, но най-същественото нещо е подборът на хората и способността човек да ги поведе, допълни Вичев.

Според него бизнес средата в България не е лесна. "Има редица ситуации, в които човек трябва да развива бизнеса си, независимо от държавата или даже въпреки нея. Но, независимо от това, сме в процес на развитие, има растеж в икономиката и като цяло в един такъв момент способните хора успяват да развият бизнеса си", каза Вичев.

За мениджъра на 2021 г. успешният бизнес е свързан не само с математика, структури и методология, а и с усета, способността да почувстваш кога - какво да направиш, кога - какви хора да подбереш, как да ги мотивираш, като това, според Вичев, са елементи, които са много близко и ги има и в изкуството, към което Вичев е с разностранни интереси. Със семейството си са посетили почти всички съвременни мюзикъли из Европа, а в България последно са се насладили на "Сънят на Пилат" на Стефан Димитров. Може би и поради тези интереси за мениджъра на 2021 г. бизнесът на БОРИКА се доближава до по-синтетичните изкуства от типа на мюзикъла и операта.

С уговорката, че няма толкова професионални познания за това как културата трябва да се менажира, Вичев смята, че парите, заделени за тази цел, могат да се инвестират от държавата по по-добър и прозрачен начин. "Считам, че специалистите, които конкретно имат опит да реализират културни проекти, успяват да се справят с това много добре. Скептицизмът ми е по-скоро насочен към това държавните пари как се управляват в тази област", коментира Вичев.

Мениджърското ежедневие на Вичев не му пречи да следи с интерес българските автори. Излязоха много интересни книги в последните няколко години - на Георги Господинов "Времеубежище", на Захари Карабашлиев "Хавра", на Здравка Евтимова, на Мария Лалева, на Мария Касимова, разказва Вичев.

БТА стартира излъчването на поредица от интервюта с финалистите в конкурса "Мениджър на годината 2021", които ще бъдат разпространени и в англоезичната емисия на агенцията. Отличието се връчва ежегодно от списание "Мениджър" за постижения в областта на висшия мениджмънт в България.

Автор - Екатерина Тотева

Оператори - Красимир Михайлов, Михаил Михайлов

Монтаж - Емил Граничаров

 Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg