Областната болница в Сливен получи дарение чрез саксонската принцеса Теофана фон Саксен.Дарението се състои от 52 механични болнични легла с матраци и 20 шкафчета към тях. Те са на обща стойност 8800 евро и са втора употреба от болница в Берлин, като принцесата е била посредник и е организирала транспорта до България. Леглата са разпределени в пет болнични отделения.
Освен болницата в Сливен такива легла ще получат и лечебни заведения в Перник, Стара Загора, Тетевен и Велико Търново.
Според директора на МБАЛ „Д-р Иван Селимински” д-р Васислав Петров леглата са много функционални, могат да се повдигат и накланят, като досега само отделението по реанимация в болницата е разполагало с такива.
Принцеса Теофана фон Саксен е българка по произход, дъщеря на финансиста Петър Аладжов - директор на Българската търговска банка и върховен комисар на стопанството по време на Втората световна война. Семейството й напуска България преди повече от 50 години. Принцесата осигурява хуманитарни помощи на болници и детски домове в България от близо 30 години. Дарението за болницата в Сливен е първото. Видео - Велина Василева. Монтаж - Валя Ковачева.


Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg