В Перник започна пилотна инициатива по въвеждане на антикорупционно обучение в детските градини
По забавен начин, с приказни герои на децата бе обяснено кое е добро и кое лошо. С обучението целим да дадем това знание, което на този ранен етап е малката тухличка в здравата основа на ценностната система на децата срещу корупцията, каза директорът на детска градина "Пролет" Даниела Йорданова. Инициативата се одобрява и от 15-те директори на детски градини в Перник и те се присъединиха към нея, сподели кметът на общината Вяра Церовска. Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ Пламен Георгиев даде висока оценка на старта на инициативата. По думите му в съвременното общество, в което ценностите доста са се изгубили, е необходимо да превъзпитаваме децата от малки, за да пораснат достойни граждани.
Георгиев съобщи също, че КПКОНПИ настоява в училищата да се въведе гражданско обучение по антикорупция. По думите му за целта вече са водени разговори с министъра на образованието. Идеята е антикорупционните мерки да започват от 5-6 -годишна възраст, като на децата се обяснява кое е добро и кое лошо. Обучението да приключва в университетите със студенти, които имат сериозно отношение срещу корупцията, предлага Георгиев. В УНСС вече има антикорупционна магистратура, каза още председателят на КПКОНПИ. Според него превенцията е начинът да се елиминира отрицателното явление. Видео - Елка Робева Монтаж - Валя Ковачева.


Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg