Ковид - бременност - недоносени деца: съветите на неонатологБейби бум отчитат в болница "Шейново" след година на локдаун и изолация. Това каза в интервю за БТА д-р Донка Узунова, началник на Неонатологичното отделение към Втора САГБАЛ "Шейново" и председател на Контролния съвет на Българската асоциация по неонатология. Традиционно болницата е на второ или трето място по раждаемост в страната и може да се смята за представителна извадка. В края на тази календарна година са регистрирани над 350 раждания повече от предходната.

Запазва се броят на недоносените деца, като процентът им в болница "Шейново" се движи между 7.8 до 11.5. Ковид инфекцията е факторът за леко повишение в броя им, някои бебета са били родени от 28-а до 33-а гестационна седмица. Статистиката показва, че при поредната ковид вълна и новия делта вариант на вируса по-податливи и възприемчиви са децата. Д-р Узунова посочи два начина за предпазване - ваксиниране на децата над 12-годишна възраст с подходяща ваксина, а по-малките могат да бъдат предпазени, като се имунизират всички възрастни хора около тях, така че инфекцията да не стигне до детето.

Силно препоръчително е бременните жени да се ваксинират срещу ковид, каза още тя, като допълни, че е необходимо те да бъдат в добро здравословно състояние. Ако жената планира бременност, поне един месец преди осъществяването й трябва да се направи ваксината. Ако жената вече е бременна, до 12-а гестационна седмица да се изчака и след този период може да се постави ваксина.

 

Репортер и оператор - Велина Васиева

Монтаж - Валя КовачеваТова съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg