Празник на ТроянС богата програма троянци отбелязаха на Петковден празника на своя град. Денят започна със Света Божествена литургия в църквата "Света Параскева Петка".
Граждани се събраха на площад "Възраждане", където бе тържествено издигнато знамето на града. Със своите изпълненията поздрав отправи Представителният общински младежки духов оркестър.
Заради лошото време празникът се премести в салона на Народно читалище "Наука - 1870 г.", където кметът на Троян Донка Михайлова отправи своето приветствие.
"Мисля, че няма да е пресилено да кажа, че Троян е белязан да бъде успешен. Това идва от корените ни, историята ни, от града ни, който ни дава самочувствие, увереност и усещането, че трябва да бъдем заедно. Точно тези чувства са ни нужни и днес. Защото за нас Троян не е само гордост и обич, Троян е нашият проект за бъдещето“, заяви в словото си Михайлова.
Ловчанският митрополит Гавриил също поздрави троянци за празника. Той посочи, че Троян е преминал през много исторически трудности и е оцелял, защото предците на троянци са имали любов към Бога и към покровителката на града Света Петка. "Такъв изящен, прекрасен храм са построили, който не веднъж са издигали от пепелищата и пожарите и когато Троян е бил разрушен, те първо са възстанови църквата и училището", заяви още Владиката.
С решение на Общинския съвет бяха отличени с почетен знак "Златен герб Троян" галерия "Серякова къща" и Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак. Отличията се присъждат за принос в развитието на общината, оформили Троян като духовно и културно средище с дълбоки традиции. С почетна значка на Троян посмъртно бе удостоен футболният деятел Александър Николов. Получи я неговата съпруга.
Празникът продължи с концерт на Васил Петров.
В Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян бе открита изложбата "На спомена сред кръстопътните видения", посветена на майстора дървостругар Минко Банковски.
 
Репортер и оператор - Даниела Балабанова
Монтаж - Валя КовачеваТова съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg