Бивши и настоящи военнослужещи от Специалните сили от цялата страна се събраха на протест в пловдивското село ВойводиновоПри безпрецедентни мерки за сигурност в пловдивското село Войводиново бивши и настоящи военнослужещи от цялата страна се събраха на митинг-протест. Те са бойци от 68-ма бригада „Специални сили”. Към тях се присъединиха жителите на селото и техни близки от Пловдив и околните населени места, които се организираха чрез социалните мрежи. Поводът за протеста бе инцидентът с командоса от 68-ма бригада "Специални сили" ефрейтор Валентин Димов, при който на 6 януари той бе пребит от двама младежи от ромската махала в селото. 
Протестът започна с химна на България, а след това местните свещеници изпяха "За многая лета" и молитва за здраве и блогополучие. Заедно с националното знаме и бойни флагове на военни формирования и военно-патриотични организации на площада бяха изнесени и църковните хоругви.
В същото време ромската махала бе обградена отвсякъде от полиция, жандармерия имаше както на центъра около протестиращите, така и във всяка улица. До ескалиране на напрежението обаче не се стигна, тъй като протестиращите бяха решили, че никой от тях няма да ходи до махалата. 
Тук сме бивши и настоящи колеги на Димов, за да изразим своята подкрепа на семейството му, а на жителите на Войводиново да вдъхнем кураж, това каза пред БТА преди митинга о.р. ген. Димитър Шивиков, чиято  кариера в по-голямата си степен е свързана с 68-ма бригада "Специални сили". Той призова местните хора да намерят сили и да продължат да живеят в спокойствие и разбирателство. Ние не сме тук, за да подстрекаваме към етническо напрежение, а да кажем на политическото ни съсловие, че причините за подобни инциденти, които се случват и в други населени места, са политиците, каза още Шивиков. По думите му това е заради неглежирането на проблема с този етнос и използването им само като гласоподаватели. 
Кметът на селото Димитър Тосев каза, че никой от жителите на ромската махала не е поискал помощ от него при събарянето на сградите. По думите му някои от тях са се върнали по родните си места, а други вече са си купили жилища. Съборили сме 15 бараки и отпадъците от тях вече са изнесени, масивните са с протоколи, разлепени по вратите, добави кметът. Той бе категоричен, че цялото гето ще бъде съборено и не неговото място ще бъде изградена зелена площ за децата. 
По време на протеста се пускаха възрожденски и патриотични песни, български военни маршове. Присъстващите скандираха "Българинът не трябва да бъде бит", "Крайно време е да се вземат мерки срещу своеволията на този етнос", "Вярваме в правовия ред". Видео - Дима Шопова. Монтаж - Валя Ковачева.


Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg