Стефан Димитров за "Сънят на Пилат": Живеем в ожесточено време, имаме нужда от нежностЗа любовта, която продължава и след смъртта, разказва най-новият български балет, сътворен от композитора Стефан Димитров. "Тази нишка някак си действа на хората. Може би на всички ни липсва една трогателна история, една хубава приказка, защото живеем в доста ожесточено време. Имаме нужда от нежност..."

Това каза пред камерата на БТА авторът на танцова мистерия "Сънят на Пилат". Тя ще бъде представена за първи път на 16 октомври в зала 1 на НДК. Балетът на Старозагорската опера е избран за световната премиера на спектакъла.

Хореографията е поставена от световния балетмайстор Василий Медведев и неговия асистент Станислав Фечо. "Василий извади други акценти, друга релефност от музиката, която бях написал. На мен това естетически много ми допада, въпреки че беше мъчителен период. Защото той непрекъснато искаше различни неща", разказва Стефан Димитров.

По думите му музиката е претърпяла много промени заради самия Василий. "Той искаше удължаване, дописване на музика. Изведнъж се оказа, че това е един жанр, който чак толкова не ми е познат. Защото си има свои закони. Отначало имах малка съпротива, но после разбрах, че той е много на прав път", допълва композиторът, създал едни от най-обичаните български поп песни.

"Моята естетика не съвпада с това, което се случва в другия жанр. Правят една песничка за един месец. И, ако стане, всички искат да са милионери, и то с некачествено съдържание. Тези песни не излъчват послание. Аз просто не ги харесвам". Така Стефан Димитров обяснява решението си да смени жанра и да премине от поп към балет. "Годините са проверката за една творба. "Нека да е лято" продължава да звучи, както и "Болката отляво", и "Сбогом, моя любов", "Дано", "Нова година", допълва той.

Надява се, че "Сънят на Пилат" ще има щастието да има път към чужбина. "Защото неговото въздействие върху публиката е универсално, няма текст – или ти харесва, или не ти хареса", казва Стефан Димитров.

Балетът, вдъхновен от романа на Михаил Булгаков - "Майсторът и Маргарита", е изграден в две действия. Lux Aeterna (Вечна светлина) е първата част, а втората е Misericordia Pro Nobis (Милост за нас). Това са двете основни действия, но вътре има много части, в които се експонират образите на Маргарита, на Майстора, на Мария Магдалена, на Исус, на Пилат, на Воланд. Историята започва в настоящето, но после действието се пренася 2000 години назад. "Сюрреализмът по-скоро е изобразен в сценографията, както и в хореографията на танца, а музиката само обогатява и допълва сюжета на балета", обяснява диригентът Владимир Бошнаков.

През 2018 г. музиката от "Сънят на Пилат" е представена като симфонично произведение в зала "България" и в Античния театър в Пловдив от оркестъра на Любка Биаджони, като част от програмата за европейското председателство на страната ни.

Автор – Даниел Димитров
Оператор – Красимир Михайлов
Кадри от балета – Старозагорска опера
Монтаж – Валя Ковачева

Материалът може да се види и в YouTube канала на БТА:https://www.youtube.com/watch?v=u45x6kmzgI8

 

 

 Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg