БТА започва нова свободна рубрика и ново медийно партньорство, посветени на екологиятаБТА започва нова свободна рубрика и ново стратегическо партньорство, посветени на екологията, съобщи генералният директор на Агенцията Кирил Вълчев на брифинг в Националния пресклуб. Той уточни, че в месеца, в който се навършват 5 години от ратифицирането от Народното събрание на Парижкото споразумение за климата към рамковата конвенция на Организацията на обединените нации за промените на климата от 1992 г., БТА започва нова свободна рубрика, посветена на екологията и на "зеления преход". Под зеленото лого на БТА се отваря рубрика "ЗЕЛЕНА БТА" или "BTA GREEN" в английската емисия, чрез която всички медии, граждани и институции ще имат свободен достъп до цялата информация в БТА както от репортерите и кореспондентите в България, така и от информационните агенции от целия свят, които са партньори на агенцията.

Това е същият тип рубрика, която е със свободен достъп - за ваксинацията срещу Ковид-19 - "STOP COVID-19", уточни Вълчев. Такава свободна рубрика БТА имаше и за Олимпиадата в Токио, където Агенцията за първи път от 1988 г. имаше и специален пратеник на място. "Така искаме да дадем знак с тази нова свободна рубрика за един от следващите приоритети на Агенцията", изтъкна Кирил Вълчев. Той допълни, че почти цялата информация за образование, култура и наука също вече са със свободен достъп. Генералният директор на БТА напомни, че през март следващата година цялата информация на агенцията, с изключение на защитените авторски права и материали, ще бъде свободна и достъпна без заплащане. Целта е обаче още по-рано да се постави акцент на отделни теми.

БТА разчита много на новото медийно партньорство с "ДИР.БГ" АД и "ЛИМААС" ЕООД, добави Кирил Вълчев. По думите му това е медийна група с изключително сериозно присъствие в България. БТА се договаря с тях, че ще използва целия им потенциал в темата за "зеления преход". За целта се подписа договор, в който се уговаря, че всяка седмица БТА ще получи право да разпространява материали, посветени на темата за "зеления преход", които изготвя Дир.БГ. По този начин пък ДИР.БГ не само ще получи по-широк достъп до всички български медии, които могат да ползват най-доброто от тези материални, но чрез английската версия на БТА тези проекти ще се представят и пред света.

Ръководителят на групата Галина Александрова уточни, че се подписва дългосрочно партньорство с БТА, което ще допринесе за по-голяма информираност и на хората, и на компаниите, и на медиите в страната.

Относно утрешното събитие "Зеленият преход - предизвикателства и възможности" (GREEN TRANSITION) Александрова заяви, че Зелената сделка е нещо изключително важно в световен мащаб и за бъдещето на България. Впечатлението й е, че информацията за този проект на Европейската комисия е много малко. Това се е потвърдило и от изследване, което Агенция "Тренд" са направили по поръчка на ДИР.БГ и медията 3e-news, които започват тази инициатива. Това изследване е показало две важни неща. Едното е, че над 60 процента от българите подкрепят "зелените политики" на ЕС, но над 71 на сто нямат достатъчно информация за Зелената сделка и спецификите на тези политики. Инициативата ще бъде открита с първото събитие, което ще състои утре от 9:00 часа в Интер Експо Център в София. На него ще присъстват Франс Тимерманс, изпълнителен вицепрезидент на ЕК, който отговаря специално за Зелената сделка, служебният министър-председател Стефан Янев, служебният вицепремиер Атанас Пеканов, българският еврокомисар Мария Габриел и др., които ще бъдат в първия панел. Следващите панели разглеждат отделни сектори от Зелената сделка и начините за финансиране. Втората причина да се отвори тази тема и да се насочат усилията към нейното дългосрочно развитие е фактът, че във връзка със Зелената сделка България ще има достъп до огромен финансов ресурс.

"Искаме да дадем пример за това как сътрудничеството между медиите, които разпространяват достоверна информация, може да бъде в полза на всички. Това е протегната ръка от страна на БТА и към други партньори, които работят така задълбочено по конкретни теми", завърши Кирил Вълчев.

Оператор - Красимир Михайлов

Монтаж - Валя КовачеваТова съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg