Близо осемдесет трансплантации са извършени във ВМАВ рамките на традиционното отбелязване на Европейския ден на донорството днес във Военномедицинска академия медици изказаха признателността и благодарността си към близките на донорите. "Дървото на живота", създадено в памет на донорите, беше допълнено с имената на четирима души, дали през тази година шанс за втори живот на пациенти в лечебното заведение.

"Вече 14 години ВМА е част от трансплантационната програма на България с над 78 трансплантирани досега. ВМА подкрепя не само на думи процеса на донорство и трансплантации. През последните две години ние сме инвестирали над 1.2 милиона лева от собствените си средства за оборудване на най-модерните операционни зали на България, в които се извършва трансплантация на черен дроб, както и за помощна апаратура за същия процес", заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски по време на церемонията. Той изказа благодарността си към всички членове на екипа, който извършва трансплантациите, и подчерта, че едно от най-важните неща, освен инвестицията в материални активи, е и подготовката на кадри.

Проф. д-р Никола Владов, завеждащ Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА, също изказа благодарността си към медицинските екипи, както и към близките на донорите, които в толкова труден момент са взели решение за такъв високохуманен акт. Смятам, че у нас хората са узрели за идеята за донорството, просто трябва да има по-голяма активност, каза още той.

На събитието присъстваха още заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов, д-р Мария Кирилова, заместник-изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Медицински надзор", пилоти от 16-а транспортна авиогрупа "Враждебна", както и пациенти, трансплантирани във ВМА.

Репортер и оператор - Владимир Шоков

Монтаж - Валя Ковачева

 Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg