Експозиция "Тантра: от просветление към революция" в Британския музей

  • 23.09.2020
  • 03:11 мин.


Богинята Кали е звездата в експозицията "Тантра: от просветление към революция" в Британския музей в Лондон. Изложбата изобразява историята на древната философия и показва как тя трансформира религията, културата и политиката в Азия и извън нея. Представени са картини и статуи, изобразяващи чувствени сцени - богове и богини, преплетени в сексуален съюз. Западната интерпретация на Тантра обикновено фиксира този еротичен аспект. Но кураторът на изложбата  Има Рамос казва, че това е грешка.

Има Рамос: "На Запад Тантра обикновено се отъждествява със секса и хедонизма. Това е стереотип, който датира от колониалния период, от 19-ти век, когато някои от най-ранните тантрически текстове са били преведени на английски език и описанията на сексуалните обреди са били погрешно разбрани и тълкувани от колониалната администрация и от християнските мисионери".

Британските колониалисти в Индия са възприели Кали като страховита и кръвожадна, но това е погрешно тълкуване. Ужасните й аксесоари са само метафори за препятствията, които човек трябва да преодолее, за да постигне просветление и духовно пробуждане. От основно значение в Тантра е концепцията за Женствеността като Божествено начало. Виждаме образи на ожесточени и могъщи жени.

Има Рамос: "Те са уникално свирепи и еротично заредени. Когато видите изображения на тантрични богини, в тях двете сили - майчината и разрушителната, се преплитат, което ги прави уникални. И този акцент върху божественото женско начало  довежда до поклонничество  пред много богини в Индия. Но също така оказва влияние и върху живота на обикновените жени. Така че според тантрическите текстове жените са висши гурута или учители, защото те олицетворяват Шакти -  Божествената женска сила".
 
Изложбата показва и влиянието на Тантра върху съвременното изкуство. Изплезеният език на Кали дори е влязъл в историята на рока - вдъхновява Rolling Stones за тяхната емблема "език и устни". Изложбата се открива на 24 септември и ще продължи до 24 януари 2021 година.

Видео: Асошиейтед прес.Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg