БТА отбелязва днес 123 години от създаването си

  • 16.02.2021
  • 05:28 мин.


Българската телеграфна агенция /БТА/ отбелязва днес своята 123-годишнина. В рамките на празничния ден в Националния пресклуб на БТА в София бяха подписани договори за стажантски програми и сътрудничество между БТА и три от най-големите висши учебни заведения - Софийския университет "Св. Климент Охридски" , Университета за национално и световно стопанство и Университета по библиотекознание и информационни технологии. Договорите са подписани от генералния директор на БТА Кирил Вълчев и ректорите на трите висши училища - проф. Анастас Герджиков /СУ/, проф. Димитър Димитров /УНСС/ и проф. Ирена Петева /УниБИТ /. Те дават възможност студенти от трите университета да имат стажове в БТА, според специалностите им в различни направления, а освен това учените от трите висши училища ще могат да станат автори на БТА, като периодично ще бъдат разпространявани техни научнопопулярни материали.
След това по повод 123 години от създаването на информационната агенция в Националния пресклуб отец Ангел Ангелов, предстоятел на столичния храм "Света София", отслужи празничен водосвет. "Зная колко трудна и отговорна работа крепите върху раменете си и колко важно е онова, което вършите", посочи в словото си отец Ангел Ангелов.
По-късно през деня Негово светейшество патриарх Неофит прие на среща в Синодалната палата генералния директор на БТА Кирил Вълчев и отправи благослов към него и към Агенцията. "Пожелавам Ви полезни трудове, за слава Божия и за успех на делото на БТА", пожела на Кирил Вълчев и на БТА Негово светейшество патриарх Неофит. От своя страна генералният директор на БТА благодари на патриарха, че в това трудно време, свързано с пандемията, го е приел. Съзнавам колко голяма е ролята на медиите, и специално на БТА, и за духовното укрепване на българите, и за образа ни пред света, посочи още Кирил Вълчев. Генералният директор на БТА подари на патриарх Неофит копие от листа с първата новина на Агенцията. Негово светейшество пък дари на Кирил Вълчев луксозно издание на Светата Библия. "Тази Библия ще стои в кабинета ми и всяка сутрин Ви обещавам, че ще я отварям", каза на патриарх Неофит генералният директор на БТА.
На 16 февруари 1898 г. /стар стил/ излиза първият бюлетин на БТА, написан лично от директора на агенцията Оскар Искандер. На четири страници са събрани седем информации - за борсови цени, за събитията в балканските страни и преди всичко за здравословното състояние на княгиня Клементина. Затова датата 16 февруари е приета за рожден ден на БТА. Българската телеграфна агенция е учредена като "Отделение на пресата и на библиотеката" към Централното управление на Министерство на външните работи и изповеданията с Правилника за организация на работата на министерството от 31 декември 1897 г. На 4 декември 1901 г. излиза първият бюлетин, напечатан на пишеща машина, но още две години успоредно с печатния текст журналистите пишат и на ръка. На 1 декември 2011 г. Народното събрание приема първия Закон за БТА. От 2003 г. досега БТА създава мрежа от пресцентрове, която обединява 15 пресклуба в страната и два извън нея - в Сърбия и Молдова. От 2005 г., по идея на генералния директор Максим Минчев, БТА организира всяка година Световни срещи на българските медии.
Видео и монтаж - Емил Граничаров.Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg