Латинският език оживя на археологически обект край ВрацаСеминари по латински език ще се проведат в местността „Градище” край Враца, където от 13 години се извършват археологически проучвания. Занятията ще води Мария Дончева, която е основател на езиковата школа „Lingua Viva Bulgaria“, в партньорство с археолога доц. д-р Нарцис Торбов - ръководител на проучванията на обекта.
Уъркшоповете, които Дончева провежда, съчетават езици, култури, развлечения и мисия. Идеята за тях започва от един от експонатите в Регионалния исторически музей - епистоларна тухла от IV век, намерена в римска вила край криводолското село Урвене. Надписът на нея е на латински език, писан на ръка от роб и е обръщение към неговия господар. „Забелязах, че семинарите по латински и старогръцки език в Лапидариума към Регионалния исторически музей във Враца предизвикват интерес“, казва Мария Дончева. Тя допълва, че това я мотивира да създава иновативни уъркшопове по класически езици, в които се включват интерактивни игри в духа на древната мисъл и прозрение, уъркшоп по латински език „Carpe diem” за българи и чужденци и т.н. За първи път тя решава заниманията да се проведат на археологически обект. Избира местността "Градище“, тъй като тук археологическите разкопки разкриват античния и средновековен град Вратица, от който води началото си днешна Враца. Уъркшопът по латински език е основан на артефакт, който е намерен при разкопките. Това е бронзова монета от времето на император Клавдий. "Хората трябва да бъдат пренесени в епохата, да се потопят в атмосферата, да почустват средата от заобикалящите ги артефакти. За да бъдат изцяло потопени в дадената история и култура, те трябва да усетят тази среда", споделя Дончева.
Според доц. Нарцис Торбов интересното в тези занимания е, че участниците виждат монета, открита в археологически проучвания, която е на император Клавдий, но те самите трябва да са убедени, че наистина монетата е негова. Затова по време на занятията участниците ще имат възможност да прочетат в оригинал антични надписи и ще получат полезна информация за използваните предмети, понятия или явления, характерни за бита, историята, културата и начина на живот от даден период. „По време на археологическите проучвания ние откриваме непрекъснато находки от времето на Римската империя, които ни дават възможност да я възкресим, както и да бъде възкресен латинският език“, каза още доц. Торбов.
Семинарите по латински език в местността "Градище" край прохода "Вратцата" ще се проведат на 21 и 23 септември от 10:30 ч. Видео и текст: Любомира Филипова. Монтаж: Младен Стоянов.


Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg