Десето юбилейно издание на "Празници на Стария град"Десетото издание на "Празниците на Стария град" започнаха с богата програма и концерт на Христо Кидиков. В дните до 19 септември минало и съвремие ще хармонират под мотото на тазгодишното десето юбилейно издание "Код Памет", каза за БТА Донка Налбантова, началник отдел "Културна политика и информационно обслужване". Концепцията на празниците е свързана с популяризиране на духовното и историческо наследство на територията на Старинен Пловдив - къщи, музеи, обичаи и традиции. С помощта на артисти, музиканти, художници, научни специалисти и други партньори, екипът на ОИ "Старинен Пловдив" ежегодно кани в Стария град гражданите и гостите на Пловдив на една запомняща се "разходка" по Трихълмието на времето и пространството.

В рамките на десетото юбилейно издание на "Празници на Стария град" могат да се видят любопитни документални изложби за тепетата на Пловдив, за живота и делото на Георги Данчов - Зографина и за "магьосника в текстила" проф. Марин Върбанов. Част от програмата включва и представяне от Георги Тошев на книгата "Дневници&Делници" и новия документален филм за обичаната актриса Татяна Лолова. Гордата потомка на Бенковски Радина Росенова пък ще покаже изложбата "Род", а младите творци Калина Илиева и Петър Аврамов - живопис и авторски лампи със заглавието "Светлина и петна". Посетителите ще могат да видят уникалните авторски шапки на Юлия Райчевска и да се насладят на концерт с ученически рок. В рамките на "Празниците на Стария град" ще има събития и за подрастващите, реализирани в партньорство с експертите от Национален институт за недвижимо културно наследство.


Официалното откриване на форума се състоя на Античния театър с концерт "Пловдив в моето сърце", с който бяха отбелязани два юбилея на Христо Кидиков - 75 години жизнен път и и 50 години на сцена. Певецът е "Почетен гражданин на Пловдив", а по повод годишнините получи от кмета Здравко Димитров плакет на община Пловдив.

Репортер и оператор - Дима Шопова
Монтаж - Даниел ИвановТова съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg