Кучета от приюта в Благоевград ще могат да бъдат осиновявани в чужбинаКучета от приюта за бездомни животни в Благоевград ще могат да бъдат осиновявани в чужбина. За целта е необходима регистрация в система, поддържана от Българската агенция по безопасност на храните, и издаване на здравен сертификат. Това осиновяване, разбира се, става чрез посредничеството на различни неправителствени организации, които се ангажират с превоза на животните и с намиране на партньори в чужбина, които да приемат тези животни, съответно и да ги осиновят, посочи
инж. Евгени Терзиев, заместник-кмет на Община Благоевград. За бездомните кучета в Благоевград грижи полага не само общината, но и доброволци. Сред тях е Елена Попова, която от две години всяка седмица отделя по няколко часа за бездомните животни. Целта ни е както да осъществяваме обществен контрол, така и да се грижим за животните, посочи Елена Попова. Тя обясни, че работят предимно върху социализацията на бездомните животни, защото след прибирането в условията на приюта е нормално те да са стресирани, някои се адаптират бързо, някои по-дълго, други въобще отказват да се адаптират. Доброволците също така наблюдават и дали са обезпаразитени животните, как се грижат за тях. Благодарение на доброволците през миналата година са осиновени и десетки кучета. Всяка седмица те снимат животните, описват характеристиките им, а след това и търсят стопани. Елена Попова споделя, че хората, които осиновяват кучета, искат да дадат шанс за живот на куче, което иначе няма шанс да оцелее на улицата. Много хора в Благоевград се грижат за бездомни кучета, като ги обезпаразитяват, кастрират и хранят. На улицата на Елена са приютени две кучета, за които се грижат хората от квартала. Едното от тях е родило шест кученца и благодарение на снимките в социалните мрежи, четири от тях вече са осиновени. За да намалее популацията на бездомни животни в Благоевград, общинското ръководство предвижда разширяване на приюта през тази година. Видео и монтаж - Десислава Велкова.


Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg