Иконата на френския шансон Жулиет Греко почина на 93-годишна възраст

  • 24.09.2020
  • 02:22 мин.


Сбогуваме се с иконата на френския шансон - Жулиет Греко. Тя си отиде от този свят на 93-годишна възраст. Греко е певица, актриса, културна икона и муза на философите екзистенциалисти.
Със своите изразителни очи, наследени от гръцките й предци, и дълбокия си дрезгав глас, придобит от дългите години пушене, Греко обезсмърти някои от най-разпознаваемите френски песни през 70-годишната си кариера.
След самотно детство Жулиет се впуска в бохемския живот на интелектуалните среди в следвоенна Франция. Така тя среща Жан-Пол Сартр, който казва за нея, че има "милиони стихове в гласа й". Сартр, както и Албер Камю пишат за нея стихове. Греко попада и в кръговете на  Жак Превер, Жан Кокто, Борис Виан, и си спечелва популярното име "музата на екзистенциализма".
Греко става икона на френската музика и моден идол, чиято прическа тип каре, очни линии като на Клеопатра и скромни черни дрехи стават синоними на бунтарството през 60-те години.
Серж Генсбург в продължение на 5 години й пише хитови песни.
Пол Маккартни казва в интервю, че песента "Мишел" на Бийтълс от 1965 година е вдъхновена от Греко.
Жулиет Греко има 3 брака: с актьора Филип Лемер, с филмова звезда Мишел Пиколи и с пианиста Жерар Жуан.
Иконата на френския шансон е известна със своите връзки с изтъкнати мъже, видни интелектуалци и музиканти, включително лауреата на Нобелова литература Албер Камю, джаз тромпетиста Майлс Дейвис и джаз композитора Куинси Джоунс.
Преди 4 години Греко получи инсулт в Лион по време на турне и отмени останалата част от концертите си.

Видео: Асошиейтед прес.Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg