170 години от рождението на Иван ВазовДнес се навършват 170 години от рождението на Иван Вазов - поет, писател, драматург, народен будител, наричан още патриарх на българската литература. Вазов е автор и на първия български роман - „Под игото“, който  излиза като книга първо на английски език. Това става през 1894 година, когато лондонското издателство “Хайнеман” издава „Под игото“ в рамките на една английска поредица за известни западноевропейски и източноевропейски писатели. Защо първият български роман излиза първо на английски език, както и любопитни факти около създаването и отпечатването на български език на „Под игото“ разказа пред БТА д-р Мирослав Стоилов, екскурзовод в Къща музей „Иван Вазов“ - София.

 Причината за забавянето на българското издание е фактът, че то съдържа 24  илюстрации, които тогава изисквали доста време, за да бъдат направени.  „Наемали са се артисти от "Сълза и смях", преобличали са ги, поставяли са ги в конкретна обстановка, след което са ги заснемали с фотоапарати и чак когато снимката е била готова,  са я давали на художника и той по нея вече е рисувал съответната илюстрация“, обясни д-р Мирослав Стоилов. Като художникът не е рисувал едно към едно, а е добавял и своя почерк и своето усещане върху това, което трябва да изрази илюстрацията. Мирослав Стоилов разказа и някои любопитни истории около създаването на илюстрациите към романа.

Днес първият български роман е преведен на повече от 60 езика.

Видео - Красимир Михайлов. Монтаж - Валя Ковачева.


Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg