ЕК оценява българския план за възстановяванеЕвропейската комисия потвърди, че е получила плана на България за икономическо възстановяване. Предстои комисията да изготви оценка, а след това планът да бъде утвърден от Съвета на ЕС.

Планът определя проекти, които България възнамерява да осъществи с няколко милиарда евро от ЕС. Нашата страна е поискала досега безвъзмездно 6,6 милиарда евро за възстановяване на икономиката.

Планът включва мерки за намаляване на замърсяването от икономическите дейности, за подобряване на образованието и уменията, за научни изследвания, енергийната ефективност, чисто селско стопанство, цифровизация, здравеопазване.

ЕК ще оцени плана на България по 11 изисквания, включително дали следва досегашните препоръки на комисията.

Когато оценката е готова, Съветът на ЕС ще има четири седмици за одобрение на българския план.

Досега ЕК е одобрила плановете на 22 държави, а Съветът на ЕС - на 19 страни. Вече 17 държави от ЕС получават средства за възстановяване на икономиката от общия бюджет до 2027 година.

Автор: Николай Желязков, кор. на БТА в Брюксел

Кадри: ЕКТова съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg