Министър Николай Денков призова да се спазват мерките, за да има присъствено обучениеДа се спазват мерките, за да може децата да бъдат в клас, да учат заедно и да не се разболяват, призова в Перник служебният министър на образованието проф. Николай Денков. Той присъства на откриването на новата учебна година в Природоматематическата гимназия "Христо Смирненски". Министърът припомни, че ако в дадена паралелка се разболее ученик, ще се карантинира целият клас и учениците ще преминат на електронно обучение. Ако стигнем до 10 процента заболели ученици, се затваря училището, заяви проф. Денков. По думите му при червена, или тъмночервена област, здравните власти имат право да затварят, ако решат, училища и детски градини.

В ниските нива решението е изцяло локално, на национално и областно ниво здравните власти ще имат инициативата, каза министърът. Той подчерта, че тестването на учениците се организира от директора на учебното заведение съвместно с РЗИ веднъж седмично. Министърът посочи, че е създадена организация за дистанционно обучение, готови са формулярите. Всеки, който иска да кандидатства, веднага може да ги попълни и изпрати, ще реагираме максимално бързо, увери Денков.

Министърът откри класна стая за креативни дигитални създатели, която е част от единна училищна STEM среда. Той увери, че в плана за възстановяване и устойчивост е подготвена много обширна програма, която практически ще стигне до всяко училище, включително националния и три регионални стем центъра.

Проф. Денков подари училищен звънец на гимназията. Той подчерта, че такъв звънец получава всеки министър при встъпването си в длъжност.

Репортер и оператор - Елка Робева

Монтаж - Валя КовачеваТова съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg