Зелените технологии - един от акцентите на Солунския панаирЕдин от акцентите на тазгодишното издание на Солунския международен панаир са зелените технологии. При откриването на изложението в програмната си реч премиерът Кириакос Мицотакис обеща стимули за зелените инвестиции и борбата с климатичните промени и този приоритет личи в технологичната част на панаира.

Почти изцяло техниката, която е изложена на Солунския панаир, се състои от експонати с фокус върху опазването на околната среда. Превозните средства, които могат да бъдат видени от посетителите, започват от електрически скутери, преминават през различни пътнически и лекотоварни автомобили на електроенергия и завършват с автобуси с нулеви емисии. Многобройни са изложителите на соларни панели, системи за топла вода на слънчева енергия, екологични отоплителни системи.

Особен интерес сред гостите на панаира предизвика системата за рециклиране на място на алуминиеви кенчета за напитки и пластмасови бутилки.

Гърция, която е силно застрашена от климатичните промени, на които мнозина отдават и опустошителните пожари през това лято, отдава голямо значение на намаляването на въглеродните емисии. Правителството се е ангажирало до 2028 г. да спре всички електроцентрали на лигнитни въглища в страната и да ги замени с възобновяеми енергийни източници или мощности на природен газ.

Репортер и оператор - Петър Къдрев, специален пратеник на БТА в Солун

Монтаж - Даниел ИвановТова съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg