Нов морски клуб отвори врати на Никулден в рибарското селище "Кария" край ШаблаНов морски клуб отвори врати на днешния празник Никулден в рибарското селище "Кария" край Шабла. Клубът е на стойност 315 837 лева и е изграден с безвъзмездна финансова помощ по Програмата за морско дело и рибарство на Европейския съюз. Свещеник отслужи водосвет, а община Шабла раздаде рибен курбан за здраве и успех на моряци и рибари от местната общност.

Идеята е да тръгнем и да доразвием всичко, което се е развивало преди, като надграждаме, каза на откриването на новия морски клуб кметът на Община Шабла Мариян Жечев. Сигурно няма да стигнем до върховете, които бяха постигнати през миналия век, на съм сигурен, че през този век най-доброто тепърва предстои, добави той. Ние, като община, изпълнихме основния си ангажимент - да създадем базата. Тя е реализирана във вида, в който я виждате, благодарение на финансирането на Програма Морско дело и рибарство, за този програмен период, чрез стратегията на Местната инициативна рибарска група "Шабла - Каварна - Балчик". Оттук нататък думата имат двата морски клуба, които трябва да изпълнят тази сграда със съдържание, да запалим искрата на младите и да ги накараме да се влюбят в морето, каза още кметът на най-източната морска община у нас.

Това, към което сме се насочили, е да направим водните спортове достъпни за граждани и гости на община Шабла, добави председателят на Морски клуб "Портос Кария" Димитър Франгов. Според него през последните години между морето и младите хора се е отворила една празнина и целта на клуба е в бъдеще тя да бъде запълнена със съдържателни дейности.

Своето възхищение от новата придобивка изрази пред репортер на БТА  прославеният ветроходец и самотен мореплавател д-р Васил Куртев. Той пожела да има много деца в морския клуб, да се учат на морско изкуство, защото за да ходиш по море е необходимо и много да знаеш, каза още единственият четирикратен носител на Златния глобус "Кор Кароли", учреден в памет на кап. Георги Георгиев - първия ветроходец, извършил самотна обиколка на Световния океан.

Репортер, оператор и монтаж: Димитър Апостолов

 Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg