Ретроспективна изложба на Никола Мирчев показва галерията в КюстендилРетроспективна изложба по повод 100 години от рождението на художника Никола Мирчев /1921-2021/ показва Художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил.

"Това е отговорна изложба за мен и за семейството ми, надявам се и за кюстендилската общественост", каза пред БТА синът на художника проф. Ивайло Мирчев.

Изложбата е представена в три различни теми - маслени композиции и придружените от тях подготвителни ескизи, илюстрации към книги и така наречената колекция "От мавзолея до будоара". В последната част са представени проекти за картини, правени по времето на полагането на Георги Димитров в бившия мавзолей. Успоредно с тях са представени и откровено еротични рисунки.

"Изложбата показва един художник, подчинил цялото си верую на една естетика - т. нар. социалистически реализъм, но в същото време разкрива една човешка роля и интимната страна. Това е противоречието, представляващо целостта на един автор", коментира проф. Ивайло Мирчев.

Експозицията включва картини от фонда на кюстендилската и националната художествени галерии, както и такива, притежание на семейството на автора.

Никола Мирчев е роден в Кюстендил на 13 ноември 1921 година. През 1940 година учи живопис в Художествената академия в София при проф. Борис Митов, но поради липса на средства прекъсва образованието си и става начален учител в с. Мешемахле /Дъбрава/ в Добруджа. През есента на 1941 година се връща в Академията, но поради провал в нелегална  организация в Кюстендил е арестуван и осъден на 10 години строг затвор. Освободен е на 8 септември 1944 година от затвора в Кюстендил.

Никола Мирчев е завършил живопис при проф. Илия Петров в Художествената академия в София, през 1948 година. През 1946 година става един от основателите на в. "Стършел". На три пъти е председател на Съюза на българските художници.

Репортер, оператор и монтаж - Елица Иванова

 Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg