Съвместен брифинг на Стефан Янев и Зоран ЗаевСред загиналите на магистрала Струма има не само граждани на Република Северна Македония (РСМ), стана ясно от думите на премиера Стефан Янев, който се срещна с премиера на РСМ Зоран Заев.

Днес е особен ден, белязан с две сериозни трагедии. Едната е в с. Рояк, където загинаха български граждани в дом за възрастни хора. Трагедия, която в момента се разследва. За съжаление в рамките на по-малко от 7-8 часа нова трагедия беляза тази нощ, каза Янев и поясни, че в изгорелия автобус е имало хора не само с паспорти от РСМ. Той изрази съпричастност и съболезнование към семействата на загиналите.

Българската държава работи бързо и е на място в момента. Продължава разследването на магистрала "Струма", така и в с. Рояк. Там отива социалният министър Гълъб Донев, за да се преценят възможностите за допълнително подпомагане на спасените, каза премиерът.

Преживелите трагедията на магистрала "Струма" са настанени в "Пирогов". Посетихме ги със Зоран Заев. Те са с относително леки физически травми. Надяваме се до ден-два да бъдат транспортирани до техните близки, посочи Стефан Янев. Той припомни, че от ранните часове на сутринта власите на България и РСМ са в постоянна координация.

Българското правителство също обмисля да обяви Ден на траур.
Стефан Янев призова днес да погледнем към нашите дълбоки корени на добросъседство. Винаги съм вярвал в диалога, в начина, по който подхождаме честно и открито с правителството на РСМ. И в този диалог се надявам да търсим взаимното изгодно решение за двете държави и в интерес на народите на двете държави, каза Янев.

Вече имаме информация по всички въпроси, свързани с катастрофата, но тя е част от следствието и всяка изпусната реплика може да попречи на разследването, каза Стефан Янев.

Оценката на участъците по пътищата и какво се случва там се прави от специализирани органи. Не бих приел спекулации, че неравности на пътя може да са имали значение за инцидента. От видимата картина причината за инцидента е по-скоро друга, каза Стефан Янев.

Ние сме в добро и лошо заедно, първи съседи и братски народи. Да си помагаме в добро и лошо. Ще има влияние тази трагедия на нашите отношения и то ще бъде позитивно. Това заяви премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев, който пристигна в България за среща с българския си колега Стефан Янев заради тежката катастрофа с автобус на магистрала "Струма". Заев изрази съболезнования за загубата на близките на участниците в пътния инцидент, както и на близките на загиналите възрастни хора при пожара в дома в село Рояк, станал късно снощи.

Той каза, че македонският автобус се е връщал след екскурзия до Истанбул.

"Координацията между службите на двете държави е на високо ниво. Даваме информация на гражданите. Болката от трагедията е много голяма", посочи още Зоран Заев. Той подчерта, че след подобряване на състоянието на оцелелите те ще бъдат транспортирани до Скопие.

Премиерът на Северна Македония допълни още, че разследващите органи трябва да дадат детайлите около инцидента.

На съвместния брифинг на двамата премиери стана ясно, че правителствата от двете страни на границата обмислят обявяване на ден на национален траур заради тежкия пътен инцидент, които се случи днес на магистрала "Струма".

Видео: Пресцентър на МС

 Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg