В Омуртаг пазят избирателна урна и бюлетина, ползвани преди векВ Историческия музей в Омуртаг се пази избирателна урна, която се е ползвала още по време на избори, провеждани през 30-те години на миналия век. Тя е изработена от масивно дъбово дърво и е стабилно обкована с железни ленти и здрави халки за заключване. Има червен восъчен печат, на който е изписано "Царство България", разказа директорът на музея Мирослав Тошев.

На вътрешната страна на капака на урната се четат ясно няколко надписа с дати и години, по които може да се съди, че урната е била използвала в продължение на поне четири десетилетия. Най-ранната дата е октомври 1933 година, когато в нея са събирани избирателни гласове за кметски избори. Най-скорошната дата пък, отбелязана на вътрешната страна на капака, е юни 1971 година.

Във фонда на музея се съхранява и изборна бюлетина от парламентарните избори през 1920 г. "Бюлетината е оцветена и много напомня за бюлетините от изборите в началото на 90-те, когато се смяташе, че хората все още не са достатъчно добре ориентирани и мислещи. Явно така се е смятало и през 1920 година. Или, както са казали античните мислители - няма нищо ново под слънцето", каза още директорът на Исторически музей в Омуртаг Мирослав Тошев.

Репортер и оператор - Борислав Курдов

Монтаж - Валя КовачеваТова съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg