Мемориален комплекс "Създатели на българската държава“С атрактивно светлинно и лазерно шоу, с много аудио-визуални ефекти, бе отбелязана 40-годишнината от откриването на Мемориалния комплекс "Създатели на българската държава“ на Шуменското плато.

Използвана бе и мощна озвучителна техника, за да могат да бъдат съпричастни с тържеството и хората, които не са на паметника.

На мемориалния комплекс бе представен и спектакълът "От тука започва България" на местния клуб "Традиция", в който се включиха и представители на други патриотични организации.

Мемориалният комплекс "Създатели на българската държава", представящ най-важните моменти от българската история от 7-ми до 10-ти век, е най-големият паметник на Балканския полуостров с мозайка на открито и е уникален с това, че представя историята на страната ни чрез архитектура, мозайка, скулптура и епиграфска символика.

Комплексът е открит по случай 1300 години от създаването на българската държава на 28 ноември 1981 г., припомниха на БТА екскурзоводи от комплекса.

Според тях няма друг паметник в света, който да представя историята на една страна едновременно чрез архитектура, мозайка, скулптура и епиграфска символика, и то в такива мащаби.

 

Репортер и оператор: Станимир Савов, БТАТова съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg