За пръв път храм отвори врати в ловешкото село ТепаваЛовешкото село Тепава вече има параклис, посветен на Свети Стефан. Това е първият храм в селото. Той бе осветен от Ловчанския митрополит Гавриил.
Дядо Владика поздрави всички, които празнуват днес, на Стефановден, когато е и третият ден на Рождество Христово. „Свети Стефан е първият мъченик на христовата църква. Хората досега не са имали църква в това село, а най-важното нещо е човек да се моли на Бог, защото молитвата привлича Божията помощ, Божието благословение, облагородява човека. Молитвата учи човека на любов, добро, търпение, милосърдие, затова е много хубаво и полезно, че жителите в Тепава ще имат храм”, заяви митрополит Гавриил.
Кметският наместник на Тепава Стефан Нейков припомни, че идеята за изграждането на параклиса в селото, където живият около 80 човека, е негова и е още от миналата година. Община Ловеч е осигурила 14 хиляди лева, а останалите средства са събрани от дарители. Храмът „Свети Стефан“ е бил доставен в готов вид от Солун, Гърция, в края на октомври т. г.
На освещаването присъства и кметът на община Ловеч Корнелия Маринова, която подари за новия параклис икона с дърворезба на Свети Стефан. Видео: Даниела Балабанова. Монтаж: Валя Ковачева.Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg