Трябва да изграждаме медийна грамотност, заяви генералният директор на агенция МИА Драган АнтоновскиТова съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване: +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Основен проблем в медийната среда по света, и в частност на Балканите, са фалшивите новини. Борбата с тях се води не само в медиите, необходимо е и публиката да бъде обучавана да разпознава вярната от фалшивата информация, пропагандата от фактите. Всички в Македония знаем кои са медиите, които продуцират фалшиви новини, но не ги назоваваме. Борбата с фалшивите новини изисква дълъг период, не един месец, каза генералният директор на информационната агенция на Република Северна Македония МИА Драган Антоновски, който днес бе гост  в "Студио БТА".

Информационните агенции разпространяват достоверна информация, основаваща се на факти, така че до голяма степен са защитени от фалшивите новини. Важно е да се разпространяват факти, а не пропаганда, подчерта той.

Във връзка с общия проблем на МИА и на БТА за непозоваването на техните информации господин Антоновски каза, че трябва да се намерят правни инструменти за решаване на този проблем, но подчерта, че все пак най-важното е информацията да дойде до  гражданите - това е първата роля в борбата за победа над фалшивите новини.

Сътрудничеството между двете агенции е доста добро, но може да се подобри, каза на свой ред генералният директор на БТА Кирил Вълчев и добави, че двамата директори са разговаряли за това какво недостига и какво може да се направи в бъдеще.

Обсъдихме да подпишем нов договор, в който да предвидим размяна на информации, да получаваме пълните емисии на МИА на официалния език и на английски с изключение на тези информации, които засягат трети страни, например други агенции. Всеки ден до 17 часа Редакция Информация за чужбина да подготвя и изпраща най-важната новина от България за Република Северна Македония, която да бъде разпространена от МИА и да се цитира БТА,  а ние да получаваме също такава информация от МИА, така че да можем да си помагаме и да се ориентираме в огромния информационен поток, каза господин Вълчев.

Като премине епидемията от Ковид се предвижда взаимен обмен на известни журналисти и на личности, които оформят общественото мнение, които да гостуват съответно в БТА и в МИА за среща с местната медийна общност всеки месец,  посочи още Кирил Вълчев.

Господин Антоновски беше първият директор на информационна агенция, който ми се обади да ме поздрави за избирането, и аз го поканих да ни гостува. Радвам се, че той се отзова бързо. Разчупихме много бързо ледовете за първа среща. И както се казва във филма "Казабланка", това е началото на едно голямо приятелство, каза още генералният директор на БТА.

 /Интервю на Райна Асенова/Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg