Уникално 150-годишно кандило във формата на кораб пали за Никулден Видинската Света митрополияВъв видинския митрополитски храм „Св. Николай Мирликийски” на Никулден по традиция се пали едно уникално кандило във формата на кораб, датиращо от 1872 г. Архимандрит Антим, протосингел на митрополията, обясни в интервю за БТА, че кандилото представлява филигранна изработка от сребро. Подарено е през 1872 година от видинския златарски еснаф, като по това време видинските златари са едни от най-добрите в страната. Всъщност те са подарили на църквата общо три сребърни кандила във формата на кораб, но до наши дни е останало само едно-единствено от тях.
Тази година, поради пандемията, на Никулден във Видин няма да се проведе традиционното литийно шествие, предвождано от свещеници с хоругви с лика на светеца и иконата на Св. Николай. Отменена е и отслужваната на брега на Дунав заупокойна молитва в памет за всички загинали моряци, рибари и плаватели. Но пред митрополитския храм във Видин в празничния ден ще има водосвет за здраве и благославяне на празничния рибен курбан, който ще бъде раздаден на вярващите и дошлите да почетат Свети Николай Чудотворец.

Репортер и оператор - Ирена Данаилова
Монтаж - Кристиян ПандевТова съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg