Националното следствие търси записи от камерите на кораба VeraSu в нощта на инцидентаНационалната следствена служба /НСлС/ ще търси записи от камерите на товарния кораб VeraSu в нощта на инцидента и ще установи дали не са манипулирани уредите на плавателния съд. Това съобщи Ивайло Ангелов, говорител и завеждащ отдел в НСлС, пред журналисти в Каварна, преди да започне следствения оглед на кораба. По думите му, при акцията ще бъдат огледани корпусът, машинното отделение на VeraSu. Ще бъдат взети проби от морската вода, както и от товара на кораба. Разполагаме с наша лаборатория, която ще направи анализите, с нас са и техници, които могат да установят дали корабът е претърпял някаква техническа повреда, каза Ангелов. Говорителят на НСлС потвърди в отговор на въпрос, че има съмнение, че екипажът е унищожил документи, както и че освен амониевата селитра, с кораба е превозвано и нещо друго, но това трябва да се провери. Разследването трябва да установи и дали "Морска администрация" е изчерпала всички способи за предупреждение на екипажа в нощта на инцидента, дали службата има план за действие в подобни случаи и дали е бил спазен. Огледът на кораба, в който участват и представители на "Гранична полиция" и "Морска администрация", ще бъде заснет с дрон. По-късно днес пред журналисти ще бъдат съобщени и резултатите от обследването. Търговският кораб VeraSu заседна на 20 септември край бреговете на Яйлата, до каварненското село Камен бряг. Корабът плава под панамски флаг и превозва торове. Екипажът от деветима души напусна плавателния съд на 6 октомври по искане на капитана.

Репортер: Юлияна Христова

Оператор и монтаж - Димитър АпостоловТова съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg