През май 2020 г. предстои да излезе новата книга на Ерик УайнърНовата книга на Ерик Уайнър, която ще носи заглавието "Експрес "Сократ", ще излезе от печат през май 2020 година в България. Това стана ясно днес на среща със световноизвестния журналист, писател и пътешественик Ерик Уайнър, която се състоя в Мултимедийния център на БТА. На нея присъстваха български издатели, писатели, журналисти и почитатели на популярния американски писател. Връзката ни с историята винаги трябва да е положителна, каза по време на срещата Ерик Уайнър. По думите му в днешни дни имаме фетиш към новото, но трябва да се върнем към историята и да изпитаме насладата от това, че сме исторически наследници. Уайнър сподели и своето виждане за щастието. Българите наистина ли са нещастни или се преструват на нещастни, и възможно ли е човек да не осъзнава това, попита той в отговор на молба да каже какви са впечатленията му от българите по време на неколкодневния му престой у нас. По думите му липсата на доверие е един от признаците на нещастието. Става въпрос за доверие не само към близките ни хора, но и към околните, включително и към управляващите, добави той. С една дума, щастието по български е ракия, каза с усмивка Уайнър. Да хапваш и да пийваш с приятели наистина е голямо щастие, затова и аз изпитах голямо щастие в България, и не се уморих от това да бъда 5-6 часа на маса с приятели, добави той. Според него може би българите са щастливо нещастни, те са влюбени в своето нещастие и изпитват удоволствие от нещастието.
Щастието е измамно, то не се появява изведнъж, то е като приятен страничен ефект, когато живееш пълноценен живот, смята авторът на "География на блаженството". Затова не мислете прекалено много за щастието и за каквото и да било друго, съветва Уайнър. Относно своя журналистически опит, Ерик Уайнър каза: "Аз не интервюирам хората, аз ги изслушвам. Защото, когато интервюираш някого, ти очакваш да получиш нещо от него, а когато го изслушваш, ти му даваш. Изслушването е знак на любов". Чета доста сериозни книги, но се опитвам да имам лековат поглед върху нещата, добави той. Затова според него сложните идеи трябва да се предават по простичък начин, а журналистите са длъжни да опростят сложните идеи за своите читатели. В рамките на събитието издателят Нейко Генчев съобщи, че през май догодина предстои да излезе от печат новата книга на Ерик Уайнър, която е под заглавие "Експрес "Сократ". Проф. Георги Лозанов, директор на дирекция "Културни комуникации" в БТА, посочи, че Ерик Уайнър е пример за дълбоката връзка между журналистиката и литературта. Ерик Уайнър беше сред участниците в Шестия световен конгрес на информационните агенции (13-15 юни), организиран от БТА. Видео - Красимир Михайлов/Емил Граничаров. Монтаж - Емил Граничаров.


Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg