Пресклуб

Дата/час Организатор Описание


Национален пресклуб БТА
Националният комитет за отбелязване на 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил

Предстояща  Международна научна конференция на тема:Европейският югоизток през втората половина на Х – началото на ХІ век. История и култура” 

 

Изложбите са част от Националната програма за отбелязване на 1000-годишнината от смъртта на българския цар Самуил, организирана от Национален комитет с председатели: премиерът проф. Георги Близнашки, министърът на културата д-р Мартин Иванов, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров и акад. Васил Гюзелев.

 

Участници: акад. Васил Гюзелев - председател на Националния комитет за отбелязване на 1000-годишнината от смъртта на цар Самуилдоц. д-р Людмил Вагалински - заместник-председател на Националния комитет и директор на НАИМ при БАНпроф. Божидар Димитров, директор на НИМдоц. Георги Николов - Център по византинистика към Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”.  

Национален пресклуб БТА
Националният център за информация и документация /НАЦИД/

НАЦИД организира процедурата по признаване на придобито висше образование в чуждестранни висши училища. НАЦИД е компетентният орган по издаване на удостоверенията за придобита професионална квалификация на територията на Република България по нерегулирани професии, необходими за упражняване на регулирана професия на територията на друга държава.   

Реализирането на проекта ще създаде възможност за надеждно и удобно предоставяне на всички административни услуги по електронен път. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на ОП „Административен капацитет“, съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд.Видин
Катедра "География на туризма " в СУ " Св. Климент Охридски", Контактен център "Дестинация Дунав"

 Проучването вклюва два аспекта на туристическото развитие:    Състояние и проблеми на круизния туризъм в българското поречие на р. Дунав;   Прилагане на Европейската система от индикатори за устойчиво развитие на туризма. Проучването се осъществява съвместно с Министерство на икономиката и енергетиката и е възложено от Германското дружество за международно сътрудничество (GIZ). Проучването се провежда под ръководството на проф. Васил Маринов – ръководител на катедрата и други преподаватели.

 Пресклуб- Пазарджик
Реформаторски блок

Кнадидатът за народен представител от квотата на БЗНС в листата на Реформаторски блок за 13-ти МИР - Пазарджик Петър Ангелов ще представи акценти от програмата на коалицията  сектор "Земеделие"Национален пресклуб БТА
Столична община – район „Люлин”

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Административен капацитет, съфинансирана от ЕС чрез ЕСФ, Договор № 13-22-47/06.01.2014 г. с ОПАК .

 

Участници: Милко Младенов – кмет на СО – район „Люлин”, членове на екипа по проекта, представители на Столична община, кметове на други райони, общински съветници, граждани и бизнес.

 Национален пресклуб БТА
Десет неправителствени организации

Кампанията се фокусира върху ползите от активното участие на мъжете в живота на децата и семейството за създаване на семейна среда без насилие и пълноценно развитие на детето. Да бъдеш Баща” е част от международната кампания MenCare – a global fatherhood campaign, която се провежда в над 20 страни от 5 континента. 

 

  • Цели и основни дейности в кампанията.
  • Резултати от национално представително социологическо проучване „Нагласи, практики и бариери пред активното мъжко включване в грижите за деца“.
  • Интернет страница на кампанията www.mencare.bg. 
  • Какво предстои?

 

Партньори в кампанията са: Фондация „Асоциация Анимус“, „Български център за джендър изследвания“, Фондация „Джендър образование, изследвания и технологии“, Фондация „За нашите деца“, „Институт по социални дейности и практики“, Фондация „Лале“, „Национална мрежа за децата“, Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, Асоциация „Родители“ (основен координатор), „Център за изследване и политики за жените“.Национален пресклуб БТА
„Движение 21”

В дискусията ще участват: Татяна Дончева – председател на „Движение 21”, д-р Зорина Петрова – търговски директор на фармацевтична компания и кандидат за народен представител, Лидия Стойкова-Чорбанова – мениджър на компания за внос и търговия на медицински продукти и кандидат за народен представител.Видин
Регионалния исторически музей -Видин

  Вече четвърта  година археолозите проучват открития  край видинското село Балей некропол, който е част от цялостен  археологичен комплекс със селище от 16-11 век преди Христа.  В резултат на приключилото наскоро археологическо лято отчитат разкрити над 40 керамични съда , между които и десетки урни, съхранили се повече от 3000  години.Национален пресклуб БТА
Българският дарителски форум (БДФ)

 

Кои са големите дарители в страната за 2013 г.? Кои са най-предпочитаните сфери на дарение за тях? Какви са обемите на инвестициите от компании, фондации и физически лица? Кои са най-често използваните механизми за подкрепа? Как и за какво предпочитат да даряват хората? Какви са новостите в сферата и тенденциите, които си заслужава да бъдат отбелязани?

Участници: Елица Баракова - Фондация "Помощ за благотворителността в България"; Мануела Тотева - "Аурубис България", Стойко Петков - Фондация "Благотворител", Цецка Радева и Гроздан Караджов - Фондация "Светът на Мария”, и др.Пресклуб Велико Търново
Коалиция АБВНационален пресклуб БТА
Българска асоциация „Диабет”, Националната асоциация на децата с диабет, Националната пациентска организация и „Sanofi България”

Ще бъдат представени актуални данни за мащаба на заболеваемостта от диабет в България и по света, както и необходимите мерки за превенция.

Участници: Светла Алексиева - председател на  Българска асоциация „Диабет”; Елисавета Котова - председател на  Националната асоциация на децата с диабет; Вяра Врагова - представител на подразделението „Диабет Тип 2” към Националната пациентска организация; проф. Наталия Темелкова - ендокринолог в УМБАЛ „Александровска“; Йерон Вайтес - генерален директор на „Санофи България”.Пресклуб на БТА - Плевен
Община - Плевен

На пресконференцията се очаква кметът на Община Плевен проф.д-р Димитър Стойков  да представи пред представителите на средствата за масова информация на актуалните дейности, които се реализират в момента в общината в интерес на гражданите.Национален пресклуб БТА
НПО „Единение ДЕН”, Фондация „Кредо Бонум” и Фонд „DST”

Целта на първия етап на проекта „България – оздравителен център на Европа” е да се съчетаят интернет технологиите и природните дадености на страната така, че да стимулират милиони интернет  потребители  да пътуват до България. Крайната цел е родината ни да се превърне в световен център и научен лидер  за изследването на водата, обединяващ усилията на над 2000 учени по света, които работят по тази тематика.

 От 9 до 12 октомври страната ни ще бъде домакин на престижната  конференция за водата, с участието на над 150 известни учени, сред които нобеловият лауреат проф. Люк Монтание, откривател на вируса на ХИВ и СПИН. България е избрана за домакин на високия форум  заради уникалните природни дадености и научните постижения в тази област, които я определят като средище за реализация на международния проект „България – оздравителен център на Европа”. Проектът създава реални възможности за ефективно използване на националните водни ресурси и хотелската база в пълния им капацитет. Прилагането и популяризирането му могат да влеят в икономиката ни приход от около 20 млрд. евро за 5 години и да създадат хиляди нови работни места.
Пресклуб Велико Търново
Община Велико ТърновоПресклуб на БТА - Плевен
Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Д-р Г.Странски"-Плевен

Участва екип на Университетска клиника по ортопедия и травматология при УМБАЛ "Д-р Георги Странски" - Плевен, ръководен от доц.Вихър Ковачев - ръководител катедра, д-р Христо Гигов - главен асистент, д-р Манчо Ковачев и д-р Емил Симеонов. Тема: Резултати от прилагане на иновативна технология - първата за България и в Източна Европа оперативна интервенция за поставяне на течен имплант в дегенеративна колянна става.Пресклуб на БТА - Плевен
Тенис клуб "Плевен 90"

Участват: председателят на клуба д-р Красимир Трифонов - общински съветник, и заместник-председателят Тодор Бешевишки. Тема: Коментар на излязло съдебно решение от състав на Административен съд - Плевен, свързано със заповед на Областния управител.Пресклуб на БТА - Плевен
Областна централа на КНСБ - Плевен

В пресконференцията ще участват областният лидер на КНСБ в Плевен Янчо Андонов и експертът-юрист в регионалния офис на синдиката Николай Илиев. Те ще представят работата на КНСБ в подкрепа на работниците и служителите в региона.