Пресконференция във връзка с възобновяването на четиривековната традиция за Литийно шествие в памет на мъченичеството на св. Георги Софийски Най-нови.

  • 22.05.2015
  • София
  • 41:30 мин.

Софийската св. митрополия, лекари от Александровска болница, Църковното настоятелство на храм ротонда „Св. вмчк Георги“ и Фондация „15 века България” До 1945 г. в София съществува традиция за провеждане на Литийно шествие в памет на св. мъченик Георги Софийски Най-нови, което е започвало от мястото, където мъченически е пострадал светеца през 1534 г. (при ъгъла на сегашните ул. „Св. Георги Софийски” и бул. „Пенчо Славейков”) до двора на Храм ротонда „Св. вмчк Георги“, където е гробът му. В продължение на повече от четиристотин години хората, живели по тези земи са участвали в това възпоменание. Възобновяването на традицията се осъществява с благословението на Негово Светейшество Неофит – Митрополит Софийски и Патриарх Български. С подкрепата на Столична община Литийното шествие ще започне в 18:30 ч. на 25 май 2015 г. С възобновяването на тази традиция организаторите искат да популяризират и кампанията за реставрация и консервация на външните стени на храм ротонда „Св. вмчк Георги”. Участници: отец Ангел Ангелов – протосингел на Софийската св. Митрополия; отец Йоан Куков – председател на църковното настоятелство на Храм-ротонда "Св. вмчк Георги"; доц. Павел Павлов – Богословски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“; д-р Камен Данов – настоятел на храм „Св. мчк Георги Софийски Най-нови”, гастроентеролог в УМБАЛ „Александровска“ и асистент в Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести на МУ; д-р Колю Бянов - настоятел на храм „Св. мчк Георги Софийски Най-нови”, кардиолог в УМБАЛ "Александровска” и асистент в Катедрата по вътрешни болести на Медицинския университет; представител на ръководството на УМБАЛ „Александровска” ЕАД, Ирина Никоевска – председател на Фондация „15 века България“.Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg