Пресконференция на Житомирския и Новоград-Волински митрополит Никодим на тема: "Украинската Православна Църква днес"

  • 06.12.2019
  • София
  • 1:11:39 мин.

- Украинската Православна Църква е единствената канонична Църква в Украйна. Тя е самоуправляваща се Църква с широка автономия.

- Прякото политическо вмешателство в делата на Църквата през 2018 година и опитът за легализация на разкола през януари 2019 година изостриха религиозната и политическата ситуация в Украйна.

- Така нареченият „томос за автокефалия“ подчини украинските разколници и тяхната нова църковна структура на Константинополската патриаршия.

- Разколниците продължават за завладяват храмове на каноничната Църква, съпроводено с актове на насилие и вандализъм по отношение на православното духовенство и енориашите. /В редица области на страната вече са завладяни повече от 80 храма./

- Съветът по правата на човека в ООН обърна внимание на украинските държавни власти за нарушаването на правата на вярващите в страната.

В пресконференцията ще вземат участие и: протойерей Николай Данилевич – заместник- ръководител на Отдела за външно-църковни отношения на Украинската Православна Църква, Архимандрит Вассиан- представител на Патриарха на Москва и цяла Русия при българския Патриарх, и Татяна Бондар- референт на Подворието на Патриарха на Москва и на цяла Русия в София.

 

Веднага след приключване на пресконференцията гостите и журналистите ще бъдат поканени на коктейл, а от 15.30 ч., в мултимедийния център на БТА, ще бъде показан филмът "Блаженият", посветен на Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий. 

 Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg