Kак българските пациенти се снабдяват с нерегистрирани лекарства и какво прави държавата за да осигури достъп до тях?

  • 07.02.2019
  • София
  • 50:52 мин.

В България не е регистриран хидрокортизон инжекция и таблетки. Лекарството е златен стандарт при лечение на адренална недостатъчност. МЗ отказва да регистрира лекарството по реда на чл. 11 a от ЗПЛХМ.  С благотворителна кампания в края на 2017 г. Асоциация «Хипофиза» събра средства за закупуване на лекарствотвото, но доставянето му се оказа невъзможна мисия и сега пратката с животоспасяващи инжекции стои на Митница Варна с указания за унищожаването й.

Аптечният туризъм е единствената възможнст пациентите в България да осигурят лечението си с нерегистрирани лекарства.

След закриването на ЦФЛД в аптечни туристи ще се превърнат и родителите на деца с редки и онкологични заболявания, за които досега фондът заплащаше нерегистрирани лекарствата. Въпреки обещанията на ръководството на НЗОК, че всичко което е плащал фондът ще се поеме от НЗОК до момента  - два месеца преди закриването на фонда, не е ясно как ще се случва това.

 

Участници: Ваня Добрева - председател на Сдружението за развитие на българското здравеопазване и на Асоциация «Хипофиза»; Стойчо Кацаров – председател на ЦЗПЗ; В пресконференцията ще вземат участие и пациенти и родители на деца, лекуващи се с неразрешени лекарства.Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg