Орязването на субсидиите за партиите ще създаде повече проблеми отколкото ще реши. Равният достъп до националните медии е ключът към установяването на истински политически плурализъм в България.

  • 10.07.2019
  • София
  • 58:09 мин.

Орязването на партийните субсидии, промените, позволяващи безлимитно финансиране на партиите от юридически лица, както и задължаването на общините да предоставят безплатни офиси, изправя българската политическа система пред тежки изпитания и въпроси, на които няма адекватни отговори.

 

  • Няма гаранция, че даренията от бизнеса няма да корумпират и без това тежко корумпираната българска политическа среда. 
  • Няма критерии, по които ще се раздават безплатните офиси. Управляващите партии ще бъдат допълнително облагодетелствани чрез субсидиите на помещенията им от общините. 
  • Големият проблем на политическата система у нас е, че няма медиен плурализъм по отношение отразяването на различните политически сили. За достъп до медии сумите са колосални и нито една партия не е в състояние да ги покрие, разчитайки само на членския си внос. Единствените, които няма да имат този проблем, ще бъдат управляващите, първо, защото ще бъдат субсидирани от бизнеса и второ, защото "гостуват" в медиите ежедневно и безплатно. 
  • Възраждане» настоява за промени в Изборния кодекс и в Закона за политическите партии, които да гарантират равния достъп на партиите до всички медии и най-вече до тези с национално покритие.

 

Участници: Костадин Костадинов - председател на ПП «Възраждане»; Николай Дренчев - орг. секретар; адв. Цветелина Узунова.  Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg