Интервю с Михаил Гусман, вицепрезидент на Световния съвет на информационните агенции и заместник генерален директор на Информационната агенция на Русия "ТАСС"

ZT 12:30:31 15-03-2019
MT1231ZT.002
Михаил Гусман - "Журналистиката днес и утре"

Интервю с Михаил Гусман, вицепрезидент на Световния съвет на информационните агенции и заместник генерален директор на Информационната агенция на Русия "ТАСС"


БТА: Господин Гусман, Вие сте първи заместник генерален директор на ТАСС. Какво е нейното влияние върху медийния пазар в Русия?


Михаил Гусман: С ваше разрешение, защото съм от Русия, ще ви отговарям на руски. Смятам, че някои от зрителите ви ще разбират по-добре руски, отколкото английски.
ТАСС е родната ми агенция, която през септември тази година ще навърши 115 години и, както и досега, продължава да заема най-високото място на руския информационен пазар. Днес ТАСС наброява около 2000 сътрудници, ние работим в почти 70 държави по света и смятам, че репутацията на ТАСС, авторитетът на ТАСС, влиянието на ТАСС в информационния свят не само не отслабва, а дори се и засилва.

БТА: Кои са основните предизвикателства пред ТАСС днес и в близко бъдеще?

Михаил Гусман: Смятам, че най-големите предизвикателства не само за ТАСС, а и за колегите от БТА и за целия информационен свят днес се състоят като че ли от две части: едната е невероятно засилващото се напоследък влияние на различни видове съвременни технологии върху ежедневието ни, върху практическата ни работа. Днес всеки човек, притежаващ телефон, може да се усеща като кореспондент, днес има сериозно влияние върху умовете на хората в социалните мрежи. Аз разделям социалните мрежи от професионалната информационна работа, с която се занимаваме ние с вас. Друга опасност представляват фалшивите новините, които в настоящия момент са може би най-голямата опасност в информационния свят за цялото човечество.

БТА: Имате ли проблеми с авторските права?

Михаил Гусман: Ние усилено се занимаваме с въпроса за авторското право, това за нас е важна тема. Разработваме социални проекти за защита на авторското право, тъй като не е тайна, че авторските права на журналистите, на кореспондентите, работещи в информационните агенции, не са достатъчно защитени. Ние ще направим всичко това да се случи.

БТА: Как "политическата коректност" влияе при отразяване на събитията?

Михаил Гусман: Е, понятието "политическа коректност" е доста широко. Ние сме държавна агенция и в този смисъл работим в режима на нашата държава, следваме държавната политика и го смятаме за правилно. По принцип смятам, че държавната информационна агенция е полезна за всяка държава. От друга страна, ние сме напълно свободни в работата си, на нас никой не ни диктува по телефона какво да предаваме, какво да съобщаваме, какво да не съобщаваме. Тоест, повтарям още веднъж: ние работим в дълбоките води на държавната вътрешна и външна политика, при това сме напълно свободни в информационната си дейност.

БТА: Какво е нивото на редакционната независимост?

Михаил Гусман: ТАСС има пълна издателска свобода. Но, все пак, информацията е необятна и обществено-политическите новини в емисиите на агенцията заемат повече място, отколкото това, което знаем като soft material, но така или иначе всичко има своето място на нашите страници.

БТА: Как виждате бъдещето развитие на ТАСС?

Михаил Гусман: Знаете ли, аз съм оптимист и затова смятам, че като цяло информационните агенции, независимо от опасностите и предизвикателствата, които съществуват, и Българската телеграфна агенция, и ТАСС имат достатъчно добро бъдеще, защото светът винаги ще има нужда от информация. Ще се променят технологиите, може би ще се променят някои скорости, може би работата ни ще става по-сложна, но хората по цял свят винаги ще имат нужда от новини, а ние сме носители на тези новини. Задачата ни е те да бъдат винаги честни, точни, достоверни и бързи.

БТА: Оптимист ли сте за бъдещето на свободни, независими и професионални медии в света, не само в Русия?

Михаил Гусман: Готов съм да повторя, че свободна преса ще има винаги. Честно казано, свободната преса са свободните журналисти, това са свободните професионалисти, които честно си вършат работата. Не е важно къде работят, в коя държава. Във всички страни по света има хора, които честно и професионално работят в света на журналистиката, в информационната сфера, затова искам само да пожелая на колегите си успех в нелеката им, но честна работа.

БТА: Шестият световен конгрес на информационните агенции ще се състои в София тази година. Какви са вашите очаквания?

Михаил Гусман: Имам големи очаквания за Шестия конгрес, защото самата институция на Конгреса на информационните агенции набира все по-голяма сила. Именно ТАСС и аз, вашият покорен слуга, бяхме едни от онези, които стояха в основата на създаването на Световния конгрес на информационните агенции. Ние проведохме Първия конгрес през 2004 година в Москва, след това колегите ни от испанската агенция ЕFЕ бяха организатори, после третият конгрес беше в Аржентина, последва в Саудитска Арабия. Последният конгрес, пети по ред, беше в родината ми, така да се каже, в Азербайджан, в Баку. Негов организатор беше агенция AZERTAG . А сега Българската телеграфна агенция БТА и генералният й директор Максим Минчев, който е първо мой много добър приятел, второ - един от най-уважаваните хора в информационната общност, поканиха шестия конгрес в България, в София. Това единодушно беше подкрепено от всички участници в Световния съвет на информационните агенции. Много голям дневен ред, наситен, интересен, ще има много интересни говорители, много интересни дискусии. Тук е мястото да пожелая на организаторите, начело с господин Минчев, успех. Ние всички очакваме този конгрес и с удоволствие ще вземем участие в него. Благодаря! /Боряна Димитрова/ 07.03.2019

/МТ/