Интервю с Клайв Маршал, изпълнителен директор на Прес Асосиейшън Груп в Лондон и президент на Световния съвет на информационните агенции

ZT 12:41:33 13-03-2019
MT1242ZT.002
Клайв Маршал - "Журналистиката днес и утре"

Интервю с Клайв Маршал, изпълнителен директор на Прес Асосиейшън Груп в Лондон и президент на Световния съвет на информационните агенции


БТА: Господин Маршал, вие сте изпълнителен директор на Прес Асосиейшън Груп. Моля да я представите и да кажете кои са основните предизвикателства пред вас сега?


Клайв Маршал: И така, Прес Асосиейшън е националната информационна агенция на Обединеното кралство. Тя е в бизнеса от 150 години и предоставя новини и информационни услуги на всички медии във Великобритания. Най-голямото предизвикателство в наши дни е, че търсенето на новини непрекъснато нараства. Хората искат все повече новини, но търговските модели на новинарските организации се променят. Тиражите на вестниците намаляват, рекламите намаляват, има много повече дигитални платформи, но хората, и по-специално младежите, не искат да плащат за новини. Така че имаме една почти "перфектна буря" - хората искат все повече и повече новини, но са склонни да плащат все по-малко и по-малко за тях. Така че това е най-голямото предизвикателство.

БТА: Къде търсите нови източници на финансиране?

Клайв Маршал: Ние имаме източници на приходи от дигитални платформи, социални медии, също от дигитални платформи на открито, всички тези огромни екрани, които виждате в много столици по света. Има голямо търсене на медийна информация от тяхна страна, така че това е една голяма възможност.

БТА: Как "политическата коректност" влияе при отразяване на събитията?

Клайв Маршал: Аз мисля, че информационните агенции трябва да са в крак с времето, в което работят. Но добрите информационни агенции трябва да предоставят безпристрастни, балансирани новини и след това да оставяме на нашите клиенти тяхното тълкуване в социалния контекст.

БТА: Вие сте и президент на Световния съвет на информационните агенции. Каква е дейността на Съвета?

Клайв Маршал: Да, Световният съвет на информационните агенции е организация, която се събира един или два пъти годишно, за да планира своя конгрес, който се провежда веднъж на три години в различни части на света. Наши колеги от информационни агенции от всички части на света се събират, за да споделят своя опит, да споделят експертиза, да научат нещо един от друг и да обсъдят общи проблеми.

БТА: Шестият конгрес на информационните агенции ще се състои в София през юни тази година. Какво очаквате на конгреса?

Клайв Маршал: Очаквам да подновя приятелства и контакти с много приятели от различни информационни агенции от целия свят, след това да чуя как посрещат предизвикателствата пред тях, какво можем да научим от тях и те - от нас. Очаквам да имаме много добри дни на обмен на информация и наистина да обсъдим нашите дейности. Главните теми на конгреса ще бъдат изкуственият интелект, новите източници на новини, структурите на собственост. Това ще са три от водещите теми, за които ще говорим.

БТА: Оптимист ли сте за бъдещето на свободната и независима журналистика?

Клайв Маршал: По природа съм оптимист, оптимист съм за бъдещето на новините и информационните агенции. Те обаче трябва да се съсредоточат върху нуждите на своите клиенти и да бъдат управлявани много добре, да бъдат много ефективни и да бъдат безпристрастни, по мое мнение. И ако ние можем да осигурим това, и с доверието, което идва с него, тогава ще можем да се конкурираме с фалшивите новини и да бъдем, да се надяваме, успешен бизнес в дългосрочен план. /Боряна Димитрова/ 07.03.2019/МТ/